Kada spomenemo leblebije, prvo što nam padne na pamet jeste ukusan humus, kao i falafel kuglice. Ali, leblebije mogu biti i sjajan sastojak za kolače, a tečnost u kojoj se kuvaju, poznata kao akvafaba, sjajna je zamena za belanca ako birate veganski način ishrane ili postite.

Posni kolačići od leblebije po receptu KristineĐorđević, food blogerke poznate kao Vegetarjanke u kuhinji. Kakav spoj ukusa! Orasi, rum, višnje, čokolada... Kada biste nekome rekli da ovde ima leblebije, teško da bi vam poveravao! Ali, baš ona kolačićima daje finu kremastu teksturu i čini ih još zdravijima.

SASTOJCI:

  • 100 g kuvane leblebije
  • 100 g oraha
  • 10 svežih urmi
  • 1 i po kašika kakao-praha
  • 1-2 kašike ruma (ne arome)
  • 40 g višanja (bez koštica)
  • 20 g kuvane leblebije
  • 2 sveže urme
  • 2 štanglice tamne čokolade
  • malo ulja
  • seckani orasi

PRIPREMA:

Urme potopiti u vruću vodu na pola sata. Orahe propeći na suvom tiganju, a potom samleti. Urme očistiti i usitniti u seckalici, uz dodatak 3 kašike vode, tako da se dobije pasta. Dodati leblebiju i rum, pa usitniti. Po potrebi dodati još malo vode. Vodu obavezno dodavati postepeno, tek toliko da se smesa poveže.

Potom dodati kakao i pola količine oraha, sjediniti, i na kraju dodati i preostale orahe. Smesa treba biti kremasta, kompaktna i gusta. Preručiti je u činiju i odložiti u frižider. U seckalicu staviti očišćene višnje, dve očišćene urme (koje su takođe bile u vodi) i leblebiju, pa lepo usitniti. Poneki komadić leblebije neće smetati.

Kolačiće možete praviti u obliku loptica, tako što ćete u sredinu staviti malo smese od višanja, ali je puno jednostavnije i brže rasporediti tamnu smesu na papir za pečenje, u oblik kvadrata, odozgo naneti deo sa višnjama, preliti čokoladom otopljenom na pari i posuti orasima. ☺️

Najbolje ih je napraviti dan ranije i obavezno ih čuvati u frižideru.

Recept za posni kolač sa rumom višnjama i čokoladom2.jpg
Vegetarijanka u kuhinji/Kristina Đorđević 

Izvor: Sensa