Da li ste već čuli za akvafabu? Nju su nedavno "otkrili" kuvari Gus Vohlt i Džoel Rosel i vrlo brzo je osvojila vegetarijansku i vegansku naciju! Reč je o nečemu tako jeftinom, dostupnom i jednostavnom kao što je voda u kojoj su kuvane mahunarke, posebno leblebije, upravo ona tečnost koju svaki put prospete, smatrajući je neupotrebljivom.

Ta tečnost savršena je zamena za jaja, jer je vrlo ekonomična i pristupačna. Sve što vam je potrebno jeste tegla leblebija ili pasulja (preporučujemo organskog). Ili ukoliko imate vremena, možete sami kuvati leblebije i koristite tu vodu.

Najpoznatiji recept za topljenje masnih naslaga sa stomaka: čaj sa lovorovim listom...

Akvafaba je neutralnog mirisa i ukusa pa se može koristiti za pripremu kako slatkih tako i slanih poslastica.Korišćenje soka iz tegle je najlakši način, iako će vam i voda u kojoj ste kuvali leblebije ili pasulj dati slične rezultate uz malo više truda. Čak i voda iz upakovanog tofua je akvafaba! Ukoliko je vaša akvafaba previše vodenasta, možete smesu zgusnuti kuvajući je na laganoj vatri dok ne postane iste konzistencije kao i belance.

Recept za palačinke od bademovog mleka i suvog grožđa...

Ako koristite akvafabu za pravljenje poslastica čije bi testo trebalo da bude mekano ne zaboravite da je prvo umutite dok ne postane bela i penasta (postaće čvrsta, bela i penasta kao kad mutite belance), a zatim umešate u testo. S akvafabom možete praviti i odlične proteinske palačinke, samo imajte na umu da se te palačinke peku na nešto slabijoj vatri i brže su gotove.

Kao zamenu za jedno jaje dovoljno je koristiti tri kašike akvafabe, ali ne morate se držati tog pravila.

Prilagođeno sa: Atma