Prazničnu trpezu je nemoguće zamisliti bez ukusnog i bogatog kolača. Ako imate veliku porodicu ili vam dolaze gosti, teško je pogoditi i zadovoljiti svačiji ukus. Ipak, sa ovom poslasticom mislimo da nećete pogrešiti. Donosimo vam jednostavan recept za idealan kolač za Uskrs, tako mekan, baršunast i pun slatkog krema. Podseća nas na veliku princes krofnu, a u testu posebnu čar daju hrskavi listići badema.

Kada postavite trpezu, stavite uskršnju korpu sa ofarbanim jajima u raznim nijansama i šarama, dodate i dekoraciju, ali i zasladite je ovakvom tortom, praznična atmosfera biće potpuna. Evo recepta, kuvajte, zabavljajte se i na kraju maksimalno uživajte.

Sastojci:

Za koru:

  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 140 g brašna
  • 4 jaja
  • 80g putera
  • ½ kašičice soli
  • 15 g ljuspica badema

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 60g skroba
  • 2 jaja
  • vanilin šećer
  • 200 g putera

Priprema:

Stavite puter, mleko, vodu, so u šerpu, prokuvajte. Prosijati brašno, pa ga sipajte postepeno u ključalu smesu - mešajte na blagoj vatri dok ne postane glatko, bez isključivanja ringle. Prebacite testo u činiju, promešajte i ostavite na stranu. U testo dodajte jendo po jedno jaje i mešajte varjačom da se sve lepo sjedini. Testo podeliti na dva dela, a jedan deo testa rasporedite u okruglom kalupu za pečenje, pospite listićima badema i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 30 minuta.

Da biste skuvali fil, sipajte u šerpu 450ml mleka i prokuvajte. Mešajte jaja, šećer i vanilu mutilicom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte skrob, dobro promešajte, pa dodajte u ovu smesu polovinu proključalog mleka. Mutite dok se ne sjedini i dok ne dobijete glatku i fionu smesu, a zatim je ulijte u preostalu polovinu proključalog mleka i ostavite na šporetu na blagoj vatri da se fil kuva uz stalno mešanje. Kada se zgusne i nema više grudvica, isključite vatru, promešajte, pokrijte prozirnom folijom, stavite u frižider.

Izvadite prvu tortu iz kalupa. Preostalo testo stavite u kalup, bez ukrašavanja listićima badema, stavite u rernu na 25 minuta. Kada je sve ohlađeno, mikserom umutite puter, pa pomešajte sa filom.

Na dno kalupa stavite koru bez listića badema, odozgo premažite sav fil, pa prekrijte drugom korom. Stavite u frižider na 3 sata. Posle 3 sata, možete izvaditi tortu iz frižidera, poslužiti je uz bilo koje piće. Preko pospite šećerom u prahu po želji. Uživajte!

Izvor: Sensa