Mekano, vazdušasto i puno slasti! Da li ste čuuli za kulič? Ovaj ruski tradicionalni kolač za Uskrs je kombinacija savršenog testa, suog vića i finih preliva po vašoj želji. Možda vas podseća na božićni kolač sa suvim voće, ali se testo priprema potpuno drugačije.

Oko njega možete poređati ofarbana jaja i staviti ga u središte trpeze - učiniće praznike slatkim i magičnim. Ovaj kolač vole sve generacije, a priprema se noć pred praznik.

Recept za kulič

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1,5 šolja mleka
  • 6 jaja
  • 300 g putera
  • 2 šolje šećera
  • 50 g kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 150 g suvog grožđa
  • 150 g kandiranog voća
  • 50 g seckanih badema
  • 3 kesice vanilin šećera

Priprema:

Zegrejte mleko, ali ne da proključa, pa u njega stavite kvasac da se istopi. Ostavite da odstoji oko ‚10 minuta, pa kad uskisne pomešajte sa četiri šolje brašna, a u testo dodajte rastopljeni puter, penasto umućena žumanca sa šećerom i šne od belanaca i
so.

Sve dobro mešajte dok se potpuno ne sjedini. Dobijenu grudvu testa premažite puterom sa svih starna. Prekrijte i ostavite tokom noći u frižideru. Ujutro premesite testo sa ostatkom brašna, ostavite ga da odstoji još 30 minuta, pa dodajte u testo suvo grožđe, kandirano voće i bademe. Testo stavite u kalup podmazan puterom i posut prezlama, pa ga ostavite da nadođe još oko sat vremena. Premažite kolač žumancetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena. Povremeno proverite da li je gotov - možete čačkalicom proveriti da li je iznutra pečeno.

Po želji, možete ga preliti čokoladnom ili bvelom glazurom, čokoladnim mrvicama, poređati voće ili sipati sirup od karamela.

U video prilogu ispod pogledajte kako još možete napraviti ovaj kolač!

TikTok/daniya_altaeva Ruski kolač za Uskrs

Izvor: Sensa