Ukoliko uživate u zdravim i jenostavnim slatkišima, ali bogatog ukusa - onda je ovaj recept stvoren za vas. Za pripremu vam nije potrebno brašno, već ovsene pahuljice. Ono što ovaj kolač čini zdravijim svakako je nedostatak šećera - slast mu daju banane i crna čokolada.

Uskršnja trpeza nije potpuna ako na njoj nemate bogatu poslasticu kojom ćete obradovatik svoje najmilije, a ovaj kolač je jendostavna, zdrava i jeftina varijanta čokoladnih poslastica - bićete oduševljeni koliko se lako i brzo pravi.

Sastojci:

  • 120 g ovsene kaše
  • 250 ml toplog mleka
  • 2 zrele banane
  • 2 jaja
  • 40 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • dodajte 2 kašike meda ako volite slađe
  • 50 g crne čokolade
  • 3 kašike mleka
  • puter

Priprema:

Ovsene pahuljice potopite u vrelom mleku i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Zgnječiti banane viljuškom (ispasirajte), dodajte dva jaja, izbučkajte ih i sjedinite sa bananana. Dodajte u smesu kakao prah i pomešajte. Sipajte prašak za pecivo i so, pa ponovo promešajte.

Pleh ili vatrostalnu posudu za pečenje veličine oko 22x14cm, premažite puterom. smesu sa banama pomešajte sa ovsenim pahuljicama koje su odstojale u mleku. Dobro izmešajte da se sjedini.

Dobijenu smesu sipajte u pleh i pecite na 190°C 45-50 minuta. Kada je kolač pečen, izlomite crnu čokoladu, pomešajte sa 3 kašikemleka i otopite čokoladu mikrotalasnoj ili na pari. Premažite čokoladnim slojem kolač, ostavite par minuta da se stegne i poslužiti. Možete dodati preko i neko bobičasto voće, po izboru.

Izvor: Sensa