Slatka detelina (kokotac), nežna biljka sa tako mnogo lekovitih svojstava. Možete je gajiti u svom dvorištu ili u saksiji, i nije preterano zahtevna. Najčešće se u lekovite svrhe bere u sezoni cvetanja biljke. Neophodno je odseći sve bočne izdanke, kao i gornje cvasti, vezati u snopove, pa okačiti na plafon u suvom i provetrenom prostoru. Nakon sušenja, izdanci će morati da se zgnječe. Zatim dobijenu masu treba prosijati kroz sito da se odvoje nepotrebni veliki komadi stabljika.

Lekovita svojstva imaju listovi, izdanci, plodovi i cvetovi slatke deteline. Najbolje je da ih čuvate u staklenim i keramičkim teglama koje mogu da se zatvore. Ako nema mogućnosti da sami uzgajate slatku detelinu, uvek možete kupiti gotov proizvod u apoteci.

Slatka detelina ima bogat sastav koji uključuje glikozide, proteine, kumarin, holin, tanine, organske kiseline, polisaharide, saponine, flavonoide, karoten, vitamine B4 i E, smole, eterična ulja, tokoferol, alantoin, aminokiseline, masne kiseline, cimarin.

Ova biljka ima značajna lekovita svojstva, a u narodnoj medicini koristi se vekovima. Ova biljka ima iskašljavajuće, hipotenzivno, antiinflamatorno, antibakterijsko dejstvo. Slatka detelina smanjuje rizik od stvaranje krvnih ugrušaka i podstiče korisno preznojavanje kada osoba ima temperaturu. Leči rane , koristi se kao losion, a ima i sedativno dejstvo. Preparati na bazi slatke deteline koriste se u lečenju bronhitisa, hipertenzije, zatvora, migrene, nesanice, reumatizma i artritisa, kao i svih problema sa disajnim putevima.

Med od slatke deteline je od velike koristi , pa je vredno obratiti posebnu pažnju na ovu biljku za one koji se bave pčelarstvom. Pčele koje sleću na slatku detelinu daju med koji +

je koristan kod bolesti gornjih disajnih puteva. Može pomoći kod nesanice, glavobolje i proširenih vena. Možete spremiti i čaj od slatke deteline - veliku kašiku suve biljke prelijte sa 2,5dl ključale vode. Tome dodajte kašičicu meda i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Popijte malu šoljicu čaja jendom dnevno.

Slatka detelina se ne preporučuje u trudnoći, a predoziranje može izazvati glavobolju i mučninu. Pre upotrebe prirodnog leka, konsultujte se sa lekarom.

Izvor: Sensa