U suvom voću, koje ne sadrži više od 30 odsto vode, prestaje aktivnost bakterija, a ako ne sadrže više od 20 odsto vode prestaje aktivnost i plesni i kvasca.

Posle konzumiranja slatkog suvog voća obavezno prati zube, a da bismo izbegli kvarenje zuba, trebalo bi pustiti da suvo voće najpre nabubri.

Suve smokve su odličanizvor gvožđa, fosfora i vitamina B1, a bogate su i celulozom. Oko 100g ima ukupno 2,2 mg gvožđa. Bogat su izvor kalcijuma.
Svakako treba napomenuti da sveži plodovi smokve sadrže od 9 - 22 posto šećera, dok se kod suvih smokava taj procenat kreće i do 60 odsto. Sadrže oko 4 odsto belančevina, 5 odsto pektina, malo masnih materija i oko 20 odsto vlage.

Deklaracija (originalnog pakovanja) treba da sadrži: naziv proizvoda, naziv i sedište proizvođača, datum pakovanja i rok upotrebe, neto-količinu, podatak o kvalitetnoj klasi: ekstra, I, II, i o sadržaju sumpor - dioksida u gotovom proizvodu (ako je upotrebljen), zemlja porekla (za robu iz uvoza).

Strogo izbegavati smokve koje imaju nakiseo miris i ukus, jer se takvi plodovi smatraju pokvarenim i štetni su za organizam. Suve smokve mogu se čuvati nekoliko meseci, u pakovanjima od materijala koji ne propušta vodu i vazduh.

Suve smokve su inače tradicionalan mediteranski desert i sastojak mnogih domaćih kolača i nadeva - kuglice od smokava, hleb sa smokvama...

Suve smokve imaju veoma visoku pH vrednost, odnosno čine našu krv baznom, pa utiču na porast imuniteta.

Poželjno ih je konzumirati po letnjem računanju vremena između 17h i 19h, a po zimskom između 16h i 18h.

U narodnoj medicini smokve se preporučuju kao sredstvo protiv hemoroida, opstipacije (zatvora), čira i za obnavljanje energije i vitalnosti.

PageBreak

Suve smokve se ne preporučuju dijabetičarima i maloj deci

Koristi se i sa listom sene, kao odličan laksativ.

Protiv opstipacije - treba potopiti u vodu 200 - 250 g smokava i ostaviti tako potopljene dvanaest sati. Dobićete odlično sredstvo za pročišćavanje creva i otklanjanje opstipacije.

Suve smokve pomažu i u slučajevima umora, slabosti, poboljšavaju raspoloženje i smiruju nervozu.

Kod žena ublažavaju menstrualne tegobe. Predstavljaju efikasno sredstvo i u lečenju zapaljenja grla i plućnih bolesti. Smokva ulazi u sastav grudnih čajeva.

Pržena smokva služi kao zamena ili dodatak kafi zbog vrlo prijatnog mirisa i ukusa.

Ne preporučuju se u ishrani dijabetičara, kao i osoba koje imaju problema sa slezinom i jetrom.

Mogu uzrokovati nutritivnu alergiju kao i jagode, zato je bolje ne davati ih maloj deci.

Izvor: Dr Gifing