Ukoliko ste shvatili da je gotovo nemoguće pronaći savršenu granolu u prodavnici, napravite je sami kod kuće. Umesto da koristite beli ili smeđi šećer, zasladite javorovim sirupom, začinite cimetom, dodajte bademov puter, sušeno voće i orašaste plodove. Recept za domaću granolu uključuje četiri osnovna sastojka: ovsene pahuljice od celog zrna, javorov sirup, cimet i kokosovo ulje. Seckani ili iseckani bademi, pekan orasi, pistaći, indijski orah i semenke suncokreta, nezaslađene kokosove ljuspice, sušene brusnice, godži bobice, suvo grožđe, seckane suve kajsije, suve ribizle, višnje, borovnice bi sve bile sjajne - a ako više volite granolu bez suvog voća, samo ga preskočite. Nutricionisti kažu da je ovo odličan način da započnete dan.
Sastojci
- 2 kašike kokosovog ulja
- 125 ml javorovog sirupa
- 2 kašike meda
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 g ovsenih pahuljica
- 50 g semena suncokreta
- 4 kašike semena susama
- 50 g semenki bundeve
- 50 g krupno seckanih oraha
- 100 g badema u listićima
- 100 g sušenih bobica
- 50 g kokosovih pahuljica ili osušenog kokosa
Priprema
- Zagrejte rernu na 150 stepeni s ventilatorom.
- Pomešajte kokososvo ulje, javorov sirup, med i vaniliu u velikoj posudi. Dodajte sve ostale sastojke, osim sušenog voća i kokosa, te dobro promešajte.
- Preručite granolu na dva pleha za pečenje i ravnomerno rasporedite. Pecite 15 minuta, onda umešajte kokos i suvo voće, pa pecite još 10-15 minuta. Stavite na ravan pleh da se ohladi. Poslužite uz hladno mleko ili jogurt. Granolu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do mesec dana.
BONUS VIDEO:
Sensa/Z.A.