Ovsene pahuljice su postale jedna od omiljenih namirnica za doručak ili večeru mnogih koji žele da se hrane zdravije, ali da li kaše konzumiramo na pravi način? Da li su one zaista zdrave za naš organizam?

Ruska nutricionistkinja Elena Solomatina ističe da se pri konzumiranju ovsene kaše treba da pratimo određena pravila.

Ovsene pahuljice su bogate kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, selenom. Takođe, sadrže i vitamine A, B, E. Sadrži i beta-glukane, koji smanjuju nivo holesterola u krvi, a pozitivna je i za probavu i mršavljenje jer je puna vlakana.

Međutim, ova namirnica sadrži i fitinsku kiselinu, koja je u stanju da ukloni neke korisne supstance iz tela. Mnogi prave grešku tako što svakog dana jedu ovsenu kašu za doručak, pa možda čak i za večeru. Nutricionistkinja naglašava da ovu kašu treba jesti za doručak dva do tri puta nedeljno, ali ne češće.

Kada je konzumirate, najbolje je da je kombinujete sa namirnicama koje su bogate proteinima, na primer, sa jajima, vurdom ili sirom. Ovsena kaša skuvana u vodi sadrži nedovoljno proteina i učiniće da brzo ogladnite.

Pošto ovsena kaša sadrži puno ugljenih hidrata, preporučuje se da je jedete ujutru - to će vam omogućiti da dobijete neophodnu energiju. Ne preporučuje se da jedete ovsenu kašu uveče, posebno ne pred spavanja, jer telo tada nema vremena da iskoristi energiju koju ste uneli, pa se kaša pretavra u masti i višak kilograma.

Ukoliko želite da jedete slatku ovsenu kašu, izbegavajte dodavanje belog šećera. Najbolje je da je zasladite bananama, jabukama, bobičastimvoćem, ili sa malo rendane crne čokolade.

Izvor: Sensa