Depresija pogađa sve veći procenat ljudi i često se meša sa apatijom, lošim raspoloženjem, anksioznošću što je potpuno pogrešno. Depresija je ozbiljno mentalno oboljenje koje obolelog može lišiti samopoštovanja, nade i sreće, asvakodnevni život, rad i obaveze može da čini skoro nemogućim. Evo 4 činjenice koje ne znate o depresiji, a koje vam mogu pomoći da bolje shvatite kako se oseća neko ko pati od ove bolesti. Ako poznajete osobu koja je obolela, možda joj ne možete pomoći, ali joj zato nemojte uskraćivati podršku. 

1. Depresija nije izbor, iz nje ne možete izaći kad želite

Kada pričate s osobom koja pati od depresije, treba da znate da to nije nešto što može da se promeni preko noći, niti oboleli može sam da reši da izađe iz takvog stanja. Nemojte da sugerišete da je rešenje u pozitivnom razmišljanju. Depresija zahteva lečenje pod medicinskim nadzorom.

2. Depresija nije sukob sa vama, već same osobe sa sobom

Možda se vaš prijatelj udaljio od vas pod uticajem depresije, ali to nikako ne treba lično da doživljavate jer se nije udaljio od vas zbog vas ili zbog nečega što ste učinili. Najgore što možete da uradite je da se naljutite ili da započnete svađu. Umesto toga, pošaljite poruku punu ljubavi, stavite osobi do znanja da je podržavate, razumete, da ste uz nju šta god da joj treba.

3. Često nema očigledan uzrok 

Uzroci depresije se ne mogu uvek razumeti. To je nekada smrt voljene osobe ili jaka trauma, a nekada nema očiglednog razloga. Osobe kojima je neko u porodici imao ovo oboljenje, imaju veći faktor rizika da i sami obole. Stoga ne pitajte za uzroke.

4. Najjednostavniji zadaci mogu da budu preteški osobama koje su obolele

Možda je vama nezamislivo kako se neko nije okupao ili oprao kosu, sredio stan… Zato morate da razumete da je depresija bolest koja može da oteža život do te mere da osoba ne želi da ustane ceo dan iz kreveta, da ne održava ličnu higijenu ili ne jede. Možda mislite da se ta osoba ne trudi dovoljno, ali to nije prava istina, stoga nemojte da osuđujete. Osobi koja pati od depresije čak i najjednostavniji zadaci izgledaju preteški i nepotrebni.

Izvor: Sensa