Popularne ovsene kaše koje se spremaju uveče, a jedu ujutru - takozvan prekonoćne kaše - idealne za sve ljude koji žure. Već neko vreme veoma su popularne ovsene pahuljice, a mnogi ovu super namirnicu koriste za početak dana jer je odlična osnova za ukusan i hranljiv doručak koji će vas dugo držati sitim. Brzinski i jednostavan obrok, bez kuvanja i prljanja posuđa. Dodatna pogodnost je što se sve pripremi onda kad imate 5 do 10 minuta slobodno, a jede se kad poželite. Ubacite u frižider do ujutro ili pustite makar da odstoji par sati da bi ovsene pahuljice fino upile tečnost i da bi se ukusi proželi – ovim kašama unosite polovinu dnevnih potreba za vlaknima u toku dana, a predstavljaju važan deo jutarnjih navika koje vas mogu učiniti produktivnijim.


Ovsena kaša sa čijom i pistaćima

  • 40 g ovsenih pahuljica
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 kašika čia semenki
  • 1 kašika putera od pistaća
  • 125 ml biljnog mleka (bademovo, sojino, ovseno)

Priprema

  1. Stavite ovsene pahuljice u činiju ili čašu, pa dodajte čia semenke, javorov sirup, mleko, potom ubacite kašiku putera od pistaća, te prelijste 50 g otopljene bele čokolade.
  2. Pospite seckanim pistaćima.
  3. Ostavite kašu da prespava, a ujutru se sladite.

Ovsena kaša s bananom, kikiriki puterom i malinama

shutterstock_289659545.jpg
Shutterstock 

Sastojci

  • 150 ml mleka ili biljnog mleka (ovseno, bademovo, sojino...)
  • 1 kašičica čija ili lanenih semenki
  • 1/2 banane srednje veličine, oko 60 g
  • ravna kašika putera od orašastih plodova ili semenki, oko 20 g
  • puna kašika (20 g) svežih ili zaleđenih malina ili džema od bobičastog voća

Postupak

  1. U manju činiju stavite pahuljice i prelijte ih mlekom. Dodajte kašičicu čija ili lanenih semenki, bolje mlevenih.
  2. Ispasirajte viljuškom bananu i dodajte je smesi. Ubacite i ravnu kašiku putera od orašastih plodova. Sve dobro izmešajte i prespite u teglicu ili šolju.
  3. Preko poređajte sveže ili mrznute maline ili neko drugo bobičasto voće (borovnice, kupine). Ovo bi bila jedna od najboljih.
  4. Ovako napravljena kaša može stajati par dana u frižideru ako je u zatvorenoj teglici. Pre jela možete preko posuti nešto hrskavo (granola, konopljine semenke...) da bi postojao zanimljiv kontrast. Odličan doručak kad žurite.

BONUS VIDEO:

TikTok/kkshevchenko  Ovsena kaša sa bundevom

Sensa/Z.A.