Pravilno započinjanje jutra može da napravi razliku u vašem raspoloženju i produktivnosti. Ako se budite se mrzovoljni, osećate se tromo ceo dan i ne uspevate da završite sve svoje obaveze, onda treba da promenite jutarnju rutinu.

Jednostavne navike, kada se rade dosledno mogu da transfomrišu vaš život. Ovo su 7 jednostavnih jutarnjih rutina koje vam mogu pomoći da započnete dan na pravi način. Ne radi se o savršenstvu već o malim promenama.

1. Odmah se hidrirajte

Svi smo ranije čuli da je hidratacija ključna za naše zdravlje. Ali da li ste znali da to takođe menja produktivnost i raspoloženje? Većina nas se budi blago dehidrirana nakon dugog noćnog sna, a dehidracija može dovesti do osećaja umora, smanjene kognitivne funkcije, pa čak i lošeg raspoloženja.

Rešenje je da započnete dan čašom vode. Možda zvuči jednostavno, ali ova brza rutina može pokrenuti vaš metabolizam, rehidrirati vaše telo i podesiti vas za srećniji i produktivniji dan. Ne mora da bude obična voda. Možete dodati malo limuna za povećanje vitamina C ili odabrati biljni čaj ako želite.

Neka ovo bude deo vašeg jutra o kojem se ne može pregovarati i uskoro ćete primetiti razliku.Kada se probudite, pre nego što posegnete za šoljicom za kafu, prvo posegnite za čašom vode. Vaše telo i mozak će vam biti zahvalni.

2. Vežbajte koncentraciju

Vžebe za fokus su veoma lake, jednostavne i brze. Sve što treba da uradite jeste da odvojite 5 minuta svakog jutra, da mirno sedite i da se fokusirate na dah. Pomaže da se smanji nivo stresa i povećava produktivnost.

3. Pokrenite se

Vežbanje ujutru može izgledati kao zastrašujući zadatak, posebno kada je krevet tako topao i udoban. Ali ne radi se o trčanju maratona ili odlasku u teretanu na sat vremena. Samo nekoliko minuta fizičke aktivnosti može učiniti čuda. Kada vežbate, vaše telo oslobađa endorfine - hemikalije u mozgu koje deluju kao prirodni lekovi protiv bolova i podižu raspoloženje.

Započinjanje dana sa malo kretanja može dovesti do pozitivnijeg izgleda, povećanja nivoa energije i bolju koncentracije tokom dana.Bilo da je u pitanju brzi trčanje oko bloka, joga istezanja ili samo ples uz omiljenu pesmu, pronađite ono što vam odgovara.

4. Zdrav doručak

Doručak se često opisuje kao najvažniji obrok u toku dana, i to sa dobrim razlogom. Započinjanje dana hranljivim obrokom može vam povećati nivo energije. Možete da doručkujete činiju ovsenih pahuljica prelivenu voćem, smuti prepun zelenila ili običan tost od avokada .Zapamtite, cilj je da napunite svoje telo hranljivim materijama koje su mu potrebne da napreduje tokom dana. Dakle, birajte prirodnu hranu, umesto prerađene. 

5. Planirajte svoj dan

Jedan od najboljih načina da vodite ispunjen dan jeste da imate plan. Ako svakog jutra odvojite nekoliko minuta da organizujete svoje zadatke, to može napraviti velike razlike. Zapišite svoje zadatke za dan, odredite im prioritete i postavite realne ciljeve. Posedovanje jasne mape puta će vas spasiti od osećaja preopterećenosti i pomoći će vam da ostanete fokusirani i efikasni.

Bez obzira da li više volite digitalni planer ili dobru staru olovku i papir, pronađite sistem koji vam odgovara i držite ga se.Produktivnost nije zauzetost već efikasnost. Planiranje dana može vam pomoći da ostanete na pravom putu i ​​da maksimalno iskoristite svoje vreme.

6. Ograničete vreme ispred ekrana

U ovom digitalnom dobu, toliko je primamljivo posegnuti za pametnim telefonima ujutru. Dugo gledanje u ekran često utiče na osećaj iscrpljenosti. Ukoliko ograničite vreme koje provodite kraj uređaja, bićete više fokusirani i odmorniji.

7. Slušajte veseliju muziku ili podkastove

Započinjanje dana pozitivnim vibracijama može biti jednostavn kada pustite omiljenu muziku ili emisiju.Prave melodije ili inspirativne reči mogu da vas motivišu i podignu raspoloženje. Možete da slušate dok se spremate, tokom jutarnjeg putovanja ili čak kao deo rutine vežbanja.Samo napred, napravite jutarnju listu pesama ili pronađite podkast koji vas inspiriše. Neka vam moć zvuka pozitivno pokrene dan.

Pročitajte 10 lekcija za one koji se osećaju izgubljeno.

BONUS VIDEO:

Najvažnije pitanje kod psotavljanja ciljeva TikTok/kraljicasadržaja

Sensa/A.S.