CAKE ZA GRILOVANJE POVRĆA: Paprika i patlidžan sa roštilja su prava poslastica čak i za one koji ne mogu bez mesa

Ukoliko se ovih prolećnih dana odlučite da spremite roštilj, odličan prilog za meso ili pak ceo obrok biće - grilovano povrće. Na gril tiganju, električnom roštilju ili roštilju na ćumur, uvek je fenomenalno, uz ove cake.

Shutterstock

Čak i ako niste vešti u kuhinji, uz fantastične recepte, neće vam biti problem da spremite grilovano povrće. Sve vrste povrća možete grilovati zajedno, na ražnjićima, bitno je samo da bude isečeno na komade iste veličine i da ga okrećite, ali treba da vodite računa i vremenu grlovanja: tikvice i patlidžan će biti pre gotovi od paprike ili pečuraka. Ukoliko pečete i meso, najbolje je da prvo ispečete njega pa zatim povrće, koje će tako upiti masnoće, sokove i idealno se slagati, ako uopšte jedete meso.

Kako da grilujete tikvice

Ovo mesnato povrće je zahvalno, a možete ga marinirati maslinovim uljem, začiniti biberom, belim lukom ili začinima po želji, i preliti balzamikom. Tikvice se griluju 3-4 minuta sa svake strane isečene na oko pola centimetra. Grilovane tikvice su ukusne i hladne sa sirom i maslinama u salatama. Recimo, uzmete 2 manje tikvice, 3 čena belog luka, 3-4 grančice peršuna, ruzmarina, origana, mirođije po želji, soli i balzamiko sirće. Tikvicu ne ljuštite već ih samo operite i isečete na kolutove, osušite ubrusom i ređate na gril. Pecite ih sa obe strane da porumene, a zatim ostavite da se ohlade. Ređajte tikvice u sud i svaki red pospite belim lukom i peršunom. Idealno idu uz sir i kiselo mleko.

Kako da grilujete papriku

Paprike imaju fenomenalan ukus kada se griluju. Operite ih, osušite i isecite svaku papriku po sredini od vrha do dna. Odstranite im peteljku i semenke, premažite uljem i stavite ih da se griluju 2-3 minuta na električnom grilu sa svake strane. Možete i da ih oljuštite, ali ne morate.

Shutterstock  Cake za najbolje povrće sa grila

Kako da grilujete crni i beli luk

Očistite crni luk i isecite ga horizontalno na režnjeve debljine od oko 1 cm. Premažite ga uljem i držite ga na plotni električnog roštilja 3 do 4 minuta tj. dok ne zamiriše. Odličan prilog uz sve vrste mesa jer grilovani luk jer mu ističe arome. I beli luk možete grilovati tako što ćete uzeti celu glavicu i odseći koren. Premažite ga maslinovim uljem i stavite odsečeni deo prema vatri. Pecite ga oko 10 minuta dok površina ne dobije braon boju i ne omekša, a zatim istisnite čenove i izgnječite sa solju i limunovim sokom - to je prilog koji ide uz ribu.

Kako da grilujete patlidžan

Patlidžan isecite ga po dužini (manji) ili na krugove (veči). Kada isečete patlidžan na kriške, obavezno ga dobro posolite, jer će so izvući gorčinu i višak vode iz njega. To obavezno uradite pre nego počnete da ga grilujete. Premažite ga uljem, pospite biberom ruzmarinom, belim lukom u granulama i pustite da odstoji makar pola sata, pa ga grilujte 2-3 minuta na vrelom gril tiganju ili roštilju. Grilovani patlidžan posolite, prelijte sa kašikom maslinovog ulja, pospite seckanim belim lukom, limunom ili sirćetom i svežim peršunom.

Grilovani patlidžan u sosu od senfa

Sastojci: 2 srednja patlidžana, so, biber, 3 kašike senfa, 2 kašike jabukovog sirćeta, 125 ml maslinovog ulja, malo sveže seckanog peršuna.

Priprema: Zagrejte roštilj i sačekajte srednje jak žar. Premažite kriške patlidžana maslinovim uljem s obe strane. Dodajte so i biber. U maloj posudi umutite senf, sirće, malo soli i bibera i lepo sjedinite. Pomešajte sa maslinovim uljem, pa dodajte peršun. Grilujte patlidžan oko 5 minuta s jedne i druge strane, sklonite sa roštilja, pa premažite s obe strane sosom od senfa.

Shutterstock  Cake za najbolje povrće sa grila

Kako da grilujete šampinjone

Grilovani šampinjoni su prilog uz meso, koji se izuzetno lako sprema. Operite ih i iscedite. Premažite maslinovim uljem i stavite na gril tiganj kapicom nadole. Dovoljno je 4-5 minuta za manje pečurke, 6-8 minuta za veće. Okrećite ih tokom pečenja i posolite i nauljite posle.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

čišćenje roštilja lukom  TikTok/myles.cooks

 Sensa/Z.A.