Sezona slasnih, sočnih i moćnih jagoda je u punom jeku, jagode seu ove godine veoma slatke, pa je red da ovo fantastično voće iskoristite maksimalno. Jedan od načina da to učinite jeste Pavlova torta sa božanstvenim jagodama – neodoljiva kombinacija hrskave meringe korice, jagoda i divnog belog kremastog šlaga... a recept je sa svima podelio čuveni holndski šef Rudolf van Vin, znan sa televizije 24Kitchen. Recept je jednostavan, a vas će usrećiti.
Sastojci
- 6 belanaca
- 300 g šećera + još malo šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kašika sirćeta ili soka od limuna
- 350 ml slatke pavlake
- 200 g + 200-300 g jagoda
- 50 g listica badema
- 100 ml soka od narandže
Priprema
Umutite sneg od belanaca
Belanca mutite na sporijoj brzini miksera, umutite ih do pola, dodajte iz 2-3 puta šećer i nastavite i dalje da mutite dok ne dobijete čvrst sneg od belanaca. Pomešajte kašilku gustina s kašikom sirćetaili soka limuna i lagano umešajte u sneg od belanaca, najbolje špatulicom.
Pripremite koru za pečenje
Rasporedite sneg od belanaca na plehu za pečenje, koji ste obložili papirom za pečenje, u krug prečnika 24-26 cm i napravite u sredini blago udubljenje. Sušite u rerni na 120 stepeni oko 90 minuta.
Operite, isecite i pripremite jagode
U međuvremenu očistice 200 g jagoda i narežite ih na četvrtine. Potopite sa 100 ml soka od narandže i malo šećera, zavisno od slatkoće jagoda. Ostavite ih u frižideru oko sat vremena. Nakon mariniranja jagode ocedite. Polovinu ostavite sa strane a drugu polovinu izgnječite villjuškom i dodajte u umućenu slatku pavlaku i rasporedite na pečenu koru od belanaca.
Nafilujte krckavu koricu
Izmerite i očistite dodatnih 200-300 g jagoda i isecite svaku na četiri dela. Zajedno s polovinom mariniranih jagoda rasporedite po šlagu. Po želji ukrasite dodatno listićima badema. Poslužite hladnu tortu i uživajte.
BONUS VIDEO:
Sensa/Z.A.