Ima nečeg zaista posebnog u svežim, živahnim i ukusnim salatama koje teraju naša nepca da zaplešu. Danas imamo divan recept koji će vas odvesti u tropski raj: salatu od avokada i manga, oličenje svežine i harmonije ukusa - ona je i kisela, i slana, i ljuta, i slatka... Božanstvena! Imamo samo savet da, kada birate mango i avokado, uverite se da su zreli, ali ne previše mekani, to će salati dati savršen spoj slatkoće i kremastosti.
Sastojci:
- 2 zrela manga
- 2 zrela avokada
- 1/2 glavice crvenog luka
- 1/4 šolje svežeg peršuna ili korijandera ili mente
- 1 ljuta papričia
- sok 1 limete
- so i biber, po ukusu
- orašasti plodovi: kikiriki, badem, indijski orah
- možete i ananas i papaja
Priprema
- Oljuštite mango i izvucite meso avokada, pa ih isecite na kockice. Iseckajte crveni luk i ljutu papričicu. Sve ubacite u veliku posudu za mešanje, pa nežno promešajte.
- Prelijte salatu sveže ceđeni sok od limete, začinite solju i biberom, pa opet nežno promešajte kako ne bistei zgnječili avokado i mango.
- Pokrijte činiju i ostavite salatu u frižideru najmanje 30 minuta da se ukusi spoje. Da avokado ne bi oksidirao, pokrijte površinu salate plastičnom folijom pre zatvaranja.
- Ako želite više ljutine, ostavite semenke u papričici ili dodajte još jednu papriku. Peršu možete zameniti korijanderom ili mentom za malo drugačiji ukus. Čak možete dodati ananas narezan na kockice ili papaju za tropsku slatkoću.
- Pospite malo tostiranih orašastih plodova, poput badema ili indijskih oraa, za dodatnu hrskavost. Salatu je najbolje konzumirati svežu, ali je možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 2 dana. Salatu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
BONUS VIDEO:
Sensa/Z.A.