Zvezda protiv bora - kolagen - pomaže u borbi protiv starenja delujući direktno na elastičnost kože. Prirodno prisutan u telu, kolagen počinje da opada posle 40. godine (sa gubitkom do 1% godišnje). Da li ste znali da hrana bogata sumporom može stimulisati njegovu proizvodnju?

Tu spadaju i namirnice bogate vitaminom C (citrusno voće, zeleno povrće, kupus, crveno voće...) koje pomažu u jačanju kolagena i smanjenju oksidativnog oštećenja. Takođe, važne su one koje sadrže vitamin E (arganovo ulje, spanać, bademi...) jer omogućavaju koži da održi elastičnost. Konačno, cink (plodovi mora, crveno meso, žumance,...) je takođe neophodan za proizvodnju kolagena, piše Elle.

U nastavku otkrijte 10 najboljih namirnica protiv starenja koje stimulišu proizvodnju kolagena i čine da koža izgleda mlađe i čvršće.

1. Avokado

Pored visokog sadržaja antioksidanata, avokado je bogat vitaminom E, koji pomaže u sprečavanju razgradnje kolagena.

2. Losos

Losos sadrži cink , koji aktivira proteine neophodne za sintezu kolagena. Osim toga, ova riba je prirodno bogata esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u hranjenju kože i održavanju mladosti.

3. Beli luk

Beli luk ima visok sadržaj sumpora i doprinosi stvaranju kolagena.

4. Kivi

Vitamin C prisutan u velikim količinama u kiviju stimuliše proizvodnju kolagena. Ovo voće takođe sadrži vitamine A i E koji pomažu u borbi protiv starenja kože.

5. Mlečni proizvodi

Jogurti i sirevi sadrže aminokiseline koje stimulišu stvaranje kolagena.

6. Kosti

Kosti sadrže hranljive materije kao što su kolagen, minerale kao što su kalcijum i fosfor i druga jedinjenja koja mogu biti korisna za vaše zdravlje. Kosti se često koriste za pripremu supa i čorba, pa ih na taj način možete uključiti u ishranu.

7. Klice

Klice su obično koncentrisane sa hranljivim materijama kao što su vitamini, minerali, vlakna i enzimi. Vitamin C, vitamin E i vitamin A važni su za zdravu kožu i vezivno tkivo.

8. Crveno voće

Crveno voće obično sadrži visok udeo vitamina C, antioksidanata i drugih hranljivih sastojaka koji su važni za proizvodnju kolagena i održavanje zdrave kože.

9. Jaja

Jaja su bogata aminokiselinama koje stimulišu stvaranje kolagena.

10. Orašastiplodovi

Orašasti plodovi su bogat izvor različitih hranljivih materija koji mogu da podrže proizvodnju kolagena i zdravlje kože. Ova grupa namirnica sadrži vitamine, minerale, zdrave masti i druga jedinjenja koja su neophodna za održavanje kože, vezivnog tkiva i proizvodnju kolagena.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO:

Masaža lica ledom zateže kožu Instagram/nicolecarolineskin