Mnogim ženama je teško da kontrolišu težinu tokom menopauze. Mnogi misle da je stvar u lošoj ishrani i nedostatku vežbanja, ali zapravo hormonalne promene mogu jednako negativno delovati na figuru. Kada nivo estrogena i progesterona počne da opada, povećava se rizik od dobojanja na težini.

Zdrava i izbalansirana ishrana, fizička aktivnost i detoksikacija su ključne za sprečavanje gojaznosti. Postoje namirnice koje treba iznbegavati, poput šećera, masne i previše slane hrane, brze hrane itd... Ali, postoje i one koje se posebno preporučuju i mogu pomoći u procesu mršavljenja. Jedna od njih je moćni avokado.

Jedan srednji avokado ima 234 kalorije, sadrži mansoće, ali to ne znači da ćete se konzumiranjem ove supernamirnice ugojiti. Ovo voće ima savršenu kombinaciju vlakana i masti, a istraživanja ukazuju da ćete nakon konzumiranja avokada dugo biti siti i smanjiće vam se apetit.

Studija zaključuje da ljudi koji jedu avokado imaju tendenciju da jedu manje tokom dana i unose manje kalorija kada jedu avokado za ručak, što rezultira gubitkom težine. Takođe, avokado se smatra namirnicom koja može da balansira estrogen.

U avokadu postoji šećer koji se zove manoheptuloza, a ovaj šećer pomaže u načinu na koji vaše telo koristi insulin - podstiče da se smanji insulinska rezistencija. Dakle, u suštini avokado je savršena kombinacija masti, vlakana i ugljenih hidrata na biljnoj bazi koja signalizira vašem telu da sagoreva više masti.

Ovaj prirodni proces sprečava telo da skladišti više masti. Umesto toga, telo prelazi u režim sagorevanja masti, zbog čega avokado nazivamo "keto namirnicom"

Osim mršavljenja, avokado je odličan za jačanje imuniteta, sadrži više kalijuma od banana, bogat je vlaknima, raznim vitaminima i mineralima, smanjuje holesterol i odličan je za zdravlje očiju i očuvanje vida.

Izvor: Sensa