Proces mršavljenja zahteva da se odreknete nekih loših navika i fokusirate se na zdraviji i aktivniji način života, ali kako pomoći telu da brže sagoreva kalorije i ubrzati metabolizam, piše Lovesensa.

Zdrava hrana i vežbanje najvažniji su korak za ubrzanje metabolizma, ali postoje neke namirnice koje će pomoći da se telo aktivira u sagorevanju masti i samim tim pre ćete moći da vidite dobre promene na svom telu.

Metabolizam predstavlja hemijski proces koji se odvija unutar tela, održava naš život i utiče na normalno funkcionisanje organa. Ovaj proces obuhvata disanje, obnavljanje ćelija, varenje hrane i obnavljanje energije. Usporen metabolizam negativno utiče na sve navedene funkcije i ne može da održava balans u organizmu.

Kilogrmi, pol, godine i geni mogu da utiču na metabolizam i čine ga brzim ili sporim. Na primer, osoba koja ima više mišića nego masti, imaće i brz metabolizam.

Istraživanja pokazuju da ubrzanjem metabolizma možemo da ubrzamo i proces mršavjneja, a jedan od načina jeste konzumiranje hladne vode. Dokazano je da kad popijete 500 ml vode, ubrzaćete metabolizam za 10 do 30 odsto po satu.

Takođe, preporučuje se da nikako ne preskačete obroke, već da u toku dana imate 5 manjih obroka.

Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje ljutehrane može da se metabolizam ubrza.

Stručnjaci savetuju da u pripremi hrane počnete da koristite  kokosovo ulje, a na ubrzanje metabolizma pozitivno utiče i povećan unos proteina.

Međutim, iako usvojite sve ove navika, važno je i da postanete fizičkiaktivni. Ukoliko ne volite da vežbate na javnom mestu, šetajte, vežbajte kod kuće ili pronađite ličnog trenera. Osim što je presudno za vitku liniju i normalan metablolizam, fizička aktivnost je neverovatno važna za zdravlje srca i mozga.

Izvor: Lovesensa