Život u srednjim godinama može biti pun izazova za ženu. Hormoni se "poigravaju" a našim telo i osećanjima, život se menja, imamo osećaj da ulazimo u nešto nepoznato, nedokučivo, da počinjemo a gubimo sebe. Važno je da osvestimo da su negativni stavovi u 40. i 50. godina zabluda u koji sami sebe često dovodimo. Zrela žena treba da zna da joj ovo životno doba neće doneti manje mogućnosti, da se njihova autentičnost ne briše, naprotiv, saa više nego ikada mogu biti svoje i verne sebi.

U ovom periodu se mnoge žene suočavaju sa negativnim mislima i uverenjima koje loše utiču na kvalitet života, psihu, uspeh, razvoj, čine da se osećamo loše. Evo koje fraze/rečenice žen aod 40. i 50. godina nikada ne treba da govori sebi, privlače nesreću i nezadovoljstvo:

1. "Prestara sam za to..."

Zapamtite da se osoba menja tokom života, a ne u bilo kom određenom dobu. Ako želite promenu, onda je prihvatite, napravite i ne plašite se ničega.

2. "Prekasno je za to!"

Da li želite da dobijete novi posao ili radikalno promenite svoju profesiju? Nikada nemojte reći sebi da je sada prekasno za bilo šta ili za bilo kakve poduhvate. Uvek dajte sve od sebe da postignete svoje ciljeve i radite ono što volite. Nikad nije kasno!

3. "Sve najbolje je već prošlost!"

Ovo je samoobmana. Nije ni čudo što kažu da posle četrdesete život tek počinje. Mnogi psiholozi ističu da su najbolje i najzanimljivije godine života baš u 40. i 50. godinama, ili tokom krize srednjih godina, ili posle nje. Većina žena u ovom periodu već zna kako da ceni sebe, prihvatila je svoje mane, zna šta sve može i želi.

4. "Neću više nikada biti vitka..."

Istina je da se sa godinama metabolizam usporava i da je sve teže ukloniti višak kilograma. Ali, to ne znači da ne možete biti vitki, zdravi i vitalni. Uranotežite ishranu, ne gladujte, više se krećite, šetajte, vežbajte pilates, smanjite unos slatkiša, brašna i pržene hrane. Možete da dovedete liniju do željene, samo ako to zaista želite. Nije smao stvar u izgledu, kada usvojite zdravu ishranu i aktivirate se, bolje ćete se osećati.

5. "Zašto mi se sve ovo dogodilo?"

Prestanite sebe da kritikujete i mučite zbog grešaka koje ste napravili u prošlosti. Svi ljudi imaju tendenciju da greše, zato ne gledajte svaki dan iz svoje prošlosti kroz "naočare" pesimizma i negativnosti. U suprotnom, nećete moći da se oslobodite negativne energije u životu. Shvatite svoje greške kao dragoceno iskustvo i zapamtite da je prošlost već nemoguće promeniti. U sadašnjosti je sreća, a ako živite u sadašnjem trenutku i blistava budućnost je pred vama!

Izvor: Sensa