Kada su u pitanju hranljive materije koje su posebno važne za zdravlje, malo ko bi pomislio na sumpor. Ali zaista ima šta da se kaže o ovom mineralu, koji je deo kože, kose i noktiju, kao i vezivnog tkiva i hrskavice, odnosno mišića i zglobova.

Sumpor je uključen u mnoge telesne procese, uključujući metabolizam proteina, ugljenih hidrata i masti. Podstiče cirkulaciju, varenje i uklanjanje štetnih materija iz organizma, snažno deluje protiv mikroba i suzbija upale, uravnotežuje krvni pritisak, holesterol i šećer.

Gde se sve nalazi?
Sumpor se nalazi u mnogim prirodnim namirnicama. Ima ga u jajima, mesu, ribi, mleku... Dobri izvori sumpora su špargle, mahunarke (naročito grašak, pasulj, soja), orasi i žitarice, a posebna je priča kupus.

Povrće iz porodice krstonosnog povrća – brokoli, karfiol, kelj, kupus, rotkvice, prokelj, ren, rotkvica, repa – sadrži obilje lekovitih jedinjenja sumpora, od kojih je najistaknutiji sulforafan – veoma važan za opšte zdravlje.

Što se povrće duže kuva, više se gubi sumpor, pa se preporučuje samo kratko zagrevanje. Dovoljno je samo pet minuta dinstati ili pariti kupus - na taj način se mogu zadržati korisna jedinjenja sumpora i fini ukusi. Ako se glavice kupusa kuvaju duže od pet minuta, počinju da oslobađaju vodonik sulfid, što je uzrok neprijatnog mirisa i gubitka ukusa.

Obilje sumpora se takođe nalazi u luku, belom luku i drugim srodnim vrstama kao što su praziluk i vlasac. Najpoznatija su njihova jedinjenja sumpora alicin, aliin i ajeon, a osim što su lekovita, daju karakterističan pikantan ukus i miris. Za luk važi i pravilo da se što manje zagreva kako bi se sačuvao sumpor. Takođe je dobro znati da sečenje luka oslobađa enzime koji stvaraju jedinjenja sumpora. Što se luk ili beli luk sitnije seče, proizvodi se više lekovitih sumpornih supstanci. Ovom procesu možete dodatno doprineti ako ostavite narezani luk ili beli luk da odstoji najmanje pet minuta, a najbolje deset minuta, pre konzumiranja ili pripreme hrane.

Koristan je kao dodatak ishrani, ali i u spoljnoj primeni
Sumpor je takođe dostupan u obliku dijetetskog suplementa poznatog kao MSM (metil sulfonil metan). Reč je o vrsti organskog sumpora koji je inače prisutan u organizmu, a preporučuje se za detoksikaciju, jačanje imuniteta i bolju pokretljivost, kao i za zdraviju i lepšu kožu, kosu i nokte.

Sumpor je koristan i u spoljašnjoj primeni, odnosno preko kože, počevši od kupanja i terapije u termalnoj sumpornoj vodi, karakterističnoj za banje našeg podneblja. Termalna mineralna voda bogata sumporom deluje antiinflamatorno, smanjuje bol, podstiče cirkulaciju i metabolizam, ubrzava zarastanje tkiva. Koristi se kod raznih reumatskih, respiratornih, ginekoloških i kožnih oboljenja i u oporavku od operacija i povreda.

Sumpor se često dodaje preparatima za problematičnu kožu i vlasište jer smiruje upale, usklađuje rad lojnih žlezda i podstiče regeneraciju kože. Pokazao se kao koristan saveznik u rešavanju problema sa aknama, peruti, seboroičnim dermatitisom i drugim kožnim stanjima koja zahtevaju posebnu negu.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: