Tokom PMS-a (predmenstrualnog sindroma ), uzimanje određenih dodataka ishrani može olakšati simptome i poboljšati opšte stanje organizma. Suplementi mogu biti korisni za dopunu određenih hranljivih materija čiji nivoi mogu da variraju tokom menstrualnog ciklusa. Međutim, pre nego što počnete da uzimate suplemente, važno je da se konsultujete sa lekarom jer svako od nas ima svoje jedinstvene potrebe i uslove.

Mogu li suplementi pomoći u ublažavanju PMS-a?

Doći do osnovnog uzroka PMS-a nije tako jednostavno kao popuniti nedostatak hranljivih materija.

„PMS je uzrokovan fluktuacijama nivoa estrogena i progesterona koje se dešavaju tokom vašeg ciklusa — kao i načinom na koji vaš mozak prima (i utiče) na te hormonske fluktuacije“, kaže dr Jaclin Tolentino.

Jedan suplement verovatno neće ublažiti svaki pojedinačni simptom, tako da ćete morati da procenite koji dodatak ili suplemente želite da probate - ali prvo morate da zabeležite šta doživljavate.

„Provera sebe, kao što je praćenje vrste i učestalosti simptoma PMS-a i dokumentovanje svih obrazaca koje vidite – ovi tragovi mogu biti od velike pomoći zdravstvenom timu u formulisanju temeljnog plana za rešavanje simptoma PMS-a“, kaže Tolentino.

Dakle, ako su vam grčevi jednog dana intenzivni, a sledećeg nestanu, zapišite to. Ako se osećate više anksiozno nego obično, zapišite to. Ako iz nekog drugog razloga ne možete da zaspite satima, zapišite i to. Tada ćete moći lakše da izaberete koji sastojci i suplementi mogu biti korisni za vaše jedinstveno PMS iskustvo.

Koji sastojci se preporučuju za uzimanje

Neki od suplemenata koje možete uzeti u obzir tokom PMS-a su:

1. Diindolilmetan (DIM)

Diindolilmetan (DIM) se nalazi u povrću krstašica i podržava detoksikaciju hormona jetre i može pomoći u balansiranju estrogena i progesterona. Iako nedostaju istraživanja vezana za simptome PMS-a, pokazalo se da DIM uravnotežuje estrogen, pa se koristi za hormonske neravnoteže koje izazivaju akne i PMS.

2. Vitamini B

„B vitamini (uključujući B6 i B12) podržavaju ključni ćelijski proces koji se zove metilacija, a ovi hranljivi sastojci su važni za funkcionisanje ćelija, raspoloženje, nivo energije, a posebno za zdravlje hormona“, kaže Tolentino.

3. Kalcijum

Pokazalo se da kalcijum poboljšava simptome PMS-a kao što su bol, promene raspoloženja i glavobolja. Istraživanja su pokazala da su žene koje unose dodatne količine kalcijuma putem dijetetskih suplemenata manje anksiozne i razdražljive .

4. Magnezijum

Tolentino kaže da se magnezijum često naziva „smirujućim mineralom“ tako da ima smisla da bi dobro došao tokom perioda teškog PMS-a. Dokazano je da magnezijum podržava vaš san i odličan je za sve koji imaju problema sa spavanjem kao simptom PMS-a (ili spavanja uopšte).

5. Probiotici i vlakna

Ako imate probavne smetnje ili probleme sa redovnim pražnjenjem creva, razmislite o dodavanju probiotika ili vlakana u svoju rutinu, kaže potpredsednica Mindbodigrina za naučna pitanja, Ešli Džordan Ferira. Probiotici i vlakna doprinose održavanju zdrave ravnoteže crevne mikroflore.

Kada posetiti lekara

Pre nego što pređete na dodatke ishrani, razmislite koliko su vaši simptomi PMS-a zaista ozbiljni i da li prvo treba da posetite lekara.

„Mislim da je veoma važno da ljudi shvate da zaista intenzivni ili iscrpljujući simptomi PMS-a nisu normalni i ako vam je menstruacija toliko loša da ne možete da učestvujete u svakodnevnim životnim aktivnostima; to je nešto o čemu treba da razgovarate sa svojim doktorom", kaže Tolentino.

Neke od situacija kada je važno posetiti lekara su:

  • Jako krvarenje koje traje duže od sedam dana
  • Oštar bol koji je neuobičajen tokom vašeg ciklusa
  • Groznica
  • Oštre promene raspoloženja
  • Ekstremni umor
  • Problemi sa spavanjem (nesanica ili neuobičajeno velika potreba za snom)
  • Intenzivna tuga

Ovi jaki simptomi PMS-a mogu biti znak PMDD-a - takođe poznat kao predmenstrualni disforični poremećaj - i možda će biti potrebno da se leče drugim lekovima ili promenama načina života. Iako se suplementi mogu uključiti za ublažavanje simptoma PMS-a, oni su samo jedan deo slagalice.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: