Predstavljamo receptza poslasticu koju svi volimo, ali i često zaobilazimo jer obično zahteva prženje u dobokom ulju. Zato je tu naša Kristina Đorđević, Vegetarijanka u kuhinji da nam da recpet za ukusne, slasne i mekane pečene krofne!

Krofne, iako su pečene, deluju vrlo primamljivo, a kada ih budete napravili i probali, uverićete se i sami u to koliko su ukusne i mekane!

Na momente zaista podsete na one prave krofne, samo što nisu šuplje i nisu masne. Mekane su i sutradan!

Nastale u hodu, bez nekog recepta, prevazišle su moja očekivanja.

SASTOJCI:

  • 550-600 g mekog belog brašna
  • 150 ml jogurta
  • 100 ml vode + još, po potrebi
  • 60 ml ulja
  • 7-8 g kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica soli
  • 5 kašičica šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • džem ili krem
  • šećer u prahu

PRIPREMA:

U posudu za mešenje prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati so, pa promešati. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i kvasac, opet promešati, uliti 150 ml tople vode, jogurt i ulje, malo promešati kašikom, pa uz postepeno dodavanje vode, umesiti mekano testo koje se blago lepi za ruke.
Staviti u činiju, pokriti krpom i ostaviti da narasta oko sat vremena.

Naraslo testo, na dobro pobrašnjenoj podlozi, razvući oklagijom na debljinu od 4-5 mm. Modlom ili čašom vaditi krugove, i tako dok se ne utroši sve testo.

Na sredinu jednog kruga staviti džem ili krem, po obodu ga premazati vodom, pa preklopiti drugim kružićem i lepo zatvoriti ivice.

Ređati krofne na pleh obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da lepo narastu, opet oko sat vremena.

Pre pečenja ih premazati sa malo ulja.
Peći u rerni zagrejanoj na 180-200°C, dok ne dobiju zlatnu boju.

Pečene krofne pokriti krpom, pa kada se malo prohlade, valjati ih u šećer u prahu, ili ih posipati njime.

Ono što ostane za sutradan zamotajte u krpu, pa stavite u kesu, i ostaće mekane i sveže.

Recept za pečene krofne sa ukusnim punjenjem.
Kristina Đorđević/Vegetarijanka u kuhinji 

Izvor: Sensa/Kristina Đorđević, Vegetarijanka u kuhinji