Ukoliko imate problem sa glavoboljama, često vam nedostaje energija i osećate se umorno, jedan napitak može pomoći da se osvežite i smanjite bol u glavi. Umesto da u ovakvim situacijama posegnete sa još jednom šoljicom kafe, donosimo vam recept pun zdravih sastojaka kojji u sebi sadrže flavonide.

Flavonoidi su grupa biljnih fitonutrijenata. Nalaze se u gotovo svim vrstama voća i povrća. Poznati su po svojim moćnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Antioksidansi pomažu telu da se bori protiv štetnih slobodnih radikala, koji mogu da izazovu oštećenja različitih ćelijskih struktura, dok antiinflamatorna svojstva pomažu u smanjenju upale u telu.

Održavanje hidratacije igra vitalnu ulogu u ublažavanju glavobolje. Dehidracija je čest uzrok glavobolje jer može smanjiti količinu krvi i kiseonika koji dospevaju u mozak. Kao rezultat, može izazvati širenje krvnih sudova, što dovodi do glavobolje.

Glavni sastojci ovog napitka protiv umora i glavobolje su limun i bosiljak, a evo kako oni deluju:

Bosiljak - To je uobičajeni sastojak u mnogim kuhinjama i smatra se prirodnim lekom za glavobolju. Ova aromatična biljka sadrži jedinjenje zvano eugenol, koje ima efekat sličan onom kod lekova protiv bolova koji se prodaju bez recepta. Studija zaključuje da je eugenol prirodni analgetik sa antiinflamatornim svojstvima. Deluje tako što blokira enzim ciklooksigenazu u telu, odnosno isti enzim koji je napadnut od strane analgetika koji se izdaju bez lekarskog recepta, kao što su aspirin i ibuprofen. Blokirajući ovaj enzim, eugenol može pomoći u smanjenju bolova i upale u telu.

Limun - Osvežavajući ukus limuna u našem solarnom čaju čini više od poboljšanja arome. Limun je bogat vitaminom C, moćnim antioksidansom koji može pomoći u smanjenju upale. Vitamin C je najpoznatiji po tome što podržava imuni sistem. Ali takođe igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, krvnih sudova i kostiju. U kontekstu glavobolje, antiinflamatorna svojstva vitamina C mogu pomoći u smanjenju upale. Osim toga, miris limuna deluje umirujuće, kažu naučnici. Stres je uobičajen okidač glavobolje, a umirujući miris limuna može pomoći u smanjenju nivoa stresa, pružajući dodatno olakšanje od simptoma glavobolje.

Recept za napitak protiv glavobolje i umora

Za pripremu biće vam potrebna velika i providna tegla, koju možete držati na Suncu.

Sastojci:

  • 3 kesice crnog čaja bez kofeina
  • Velika šaka opranog bosiljka
  • 1,5 l filtrirane vode
  • ceo isceđen limun

Priprema:

Počnite tako što ćete snažno protrljati listove bosiljka između dlanova da biste ih malo zgnječili. Tako oslobađate eterična ulja. Prepolovite limun, iscedite sok u teglu. Stavite sve sastojke u staklenu teglu sa poklopcem i ostavite da odstoji na suncu dva sata. Nakon toga, uklonite bosiljak i kesice čaja i prelijte tečnost preko leda. Uživajte u piću u naredna 2-3 sata.

Uživaćete u osvežavajućem ukusu i umirujućim efektima. Tokom zime ovaj čaj možete napraviti u čajniku za brže rezultate. Kada ga pripremite u obliku solarnog čaja, aroma polako cveta, dajući mu vrhunski ukus. Ali, da se oslobodite glavobolje, kombinacija sastojaka deluje i ako se priprema na šporetu.

(Sensa)