Zapadna medicina može mnogo da nam pomogne i izleči različite bolesti, ali kada u proces lečenja uključimo sebe i svoje emocije, rezultat će biti bliži. Ponekad je dovoljno da zastanemo, da u vrtoglavoj jurnjavi za životom toplo prihvatimo svoju žensku stranu i jakom voljom iskristališemo ciljeve. Kada kroz rešetkasto sito vizije svog života propustimo sve one trice koje nas dekoncentrišu, ugledaćemo sjaj onoga što je najbitnije - pozitivan duh i ljubav. Nisu upakovani u kutije i bočice i ne piju se tri puta dnevno posle jela, ali izgleda da kriju u sebi ono što je svima potrebno. „Svaka žena nosi odgovor u sebi, na njoj je da dešifruje ono što joj simptomi pokušavaju reći. Osluškivati sebe, svoje potrebe, učiti, menjati se, strpljivo, smireno, istrajno, uz lekara koji joj po senzibilitetu ogovara", kaže holistički ginekolog dr Slavica Vasiljević.

Dr Slavica Vasiljević upoznaje nas sa bolešću za koju mnogi kažu da je „misterija uvijena u enigmu". Endometrioza je, kako nam je objasnila, tajnovita, benigna, bolna bolest. U normalnim okolnostima, tkivo koje oblaže unutrašnjost materice - endometrijum, normalno raste i menja se unutar materične šupljine i odgovorno je za mesečni ciklus. Međutim, kod endometrioze, iz nekog razloga endometrijalno tkivo raste u ostalim područjima male karlice, a retko, čak potpuno izvan karlice (prema rečima naše sagovornice, slučajevi endometrioze zabeleženi su u plućima, oku, čak i u mozgu). Najčešća lokalizacija je na jajniku u vidu endometriotične ili čokoladne ciste, ali i na zidu male karlice, peritoneumu, trbušnoj maramici, materičnim vezama, jajovodu.

3 leka za potpunu detoksikaciju: evo kako da izbacite toksine iz organizma nakon prestanka pušenja

Endometrioza može da zahvati mokraćnu bešiku i creva, ožiljak epiziotomije... Ipak, nije jednostavno postaviti dijagnozu za endometriozu.„Ponekad žena više puta poseti lekara pre nego što dođe do prave dijagnoze. Jednostavno je ultrazvučno videti endometriotičnu cistu jajnika, ali mala, rasuta žarišta se na ovaj način ne mogu videti. Često i simptomi - tipa bolova u krstima, digestivnih tegoba, prolivi, zatvori, mučnine, anemija, uporni umor, urinarne tegobe, skreću pažnju sa prave dijagnoze. Endometrioza je mnogo češća nego što mislimo."

Nažalost, u svetu oko 90 miliona žena boluje od endometrioze, a tačan podatak o tome koliko žena u Srbiji ima endometriozu je nepoznat. U 50 odsto slučajeva endometrioza se javlja kao endometriotična - ili tzv. čokoladna cista na jajniku. U 25 do 50 odsto slučajeva otkrivena je kod žena koje imaju problem sa začećem, a takođe se smatra da je prisutna u 70 odsto slučajeva kod pacijentkinja koje imaju bolove u maloj karlici. „Najsigurnija metoda za postavljanje dijagnoze je laparaskopija, zbog mogućnosti da se izbliza pogleda karlica, bez potrebe za teškom operacijom. Oporavak je brz i brzo se ide kući. No, nažalost, to kod nas nije rutinska metoda, jer smo siromašna zemlja. Svest žena i lekara postoji, kao i stručnjaka specijalista iz ginekološke endokrinologije, ali ne u skladu sa materijalnim mogućnostima široke populacije."

Ipak, ostaje pitanje zbog čega dolazi do nastanka endometrioze, posebno ukoliko se uzme u obzir da je danas ima sve veći broj žena. Medicinske teorije su brojne i ima ih sve više.

KAKO DA NAPRAVITE PRIRODNI ANTIBIOTIK: čudotvoran lek koji štiti telo od bolesti

U zapadnoj medicini, najprihvaćenija teorija o nastanku endometrioze je teorija o retrogradnom krvarenju u trbušnu duplju, za vreme menstruacije. „Ta krv nosi ćelije sluznice materice koje se usađuju na drugim organima." Prema drugoj teoriji, iz embrionalnog tkiva ženskih polnih organa - koje nije tokom razvoja stiglo do unutrašnjosti materice, nastaje endometrioza.

Takođe, postoji i teorija prema kojoj određeni splet okolnosti stimuliše embrionalne ćelije u karlici žena. „Pojava na udaljenim organima ide u prilog vaskularne, limfogene mogućnosti širenja, kao i teorija metaplazije, a u novije vreme se smatra da je reč o autoimunoj bolesti. Istraživanja imunološkog sistema žena koje imaju simptomatsku endometriozu pokazuju da one često imaju antitela koja deluju protiv tkiva (autoantitela). Postoji bliska veza između naših misli, emocija i imuniteta, koji je izuzetno osetljiv. Naš opstanak zavisi od mogućnosti imunološkog sistema da prepozna i razlikuje sebe od ne-sebe. Šta se, onda, događa kad imunološki sistem izvršava naredbe za samouništenje? Moguće je da prenosi poruke uma koje pomažu da se iscelimo."

PageBreak

Celovito isceljenje misterioznog bola

Pored zapadnog tumačenja endometrioze i uzroka njenog nastanka, dr Slavica Vasiljević daje nam i holističko tumačenje koje ulazi u dubinu „iza zatvorenih vrata" ove misteriozne, bolne bolesti:

Holistički, endometrioza je bolest takmičenja (ženine emocionalne potrebe takmiče se sa njenim funkcionisanjem u spoljnom svetu). Mnoge žene nametnule su sebi nemilosrdan tempo u spoljnom svetu, retko se odmaraju, retko se posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama... Ono što bi nas zaštitilo od endometrioze bila bi okolina (na poslu i kod kuće) koja ne zahteva da se žena emocionalno i mentalno rascepi. Jedan psihoanalitičar Jungove škole nazvao je endometrio­zu prinošenje žrtve u krvi boginji. Endometrioza nas podseća da ne zaboravimo svoju žensku prirodu, svoju potrebu za samoobnavljanjem, toplinom, zaštitom, razmenu zagrljaja i ljubavi sa majkom, bakom, sestrom, drugaricom, bliskim prijateljem... Svaka žena treba da radi na sopstvenom isceljenju, počevši sa razumevanjem i slušanjem svog tela i njegovih poruka. Sve što popravlja funkciju imunološkog sistema i povećava protok energije u telu, sigurno će pomoći kod endometrioze. Kada zavirimo unutar sebe i upitamo se kakve su naše emocionalne potrebe, da li se odmaramo dovoljno, da li želimo nešto da menjamo u životu ili na poslu što bi nas potpuno ispunilo, da li mnogo žurimo i opet ništa ne stižemo, nakon svega obavljenog osećamo prazninu i besmisao svega... Šta da uradimo da bude drugačije? Promena uvek zavisi samo od nas. Način na koji ćemo je izvesti možda može da se uskladi s drugima, ali mi imamo slobodnu volju da odlučujemo o svom životu, kao i odgovornost za svoje odluke i postupke. Za to nam treba snaga, istrajnost i odlučnost, ne takmičenje, ne brzina, ne sad i odmah... Smirite se i zastanite, na stvari gledajte pozitivno (teška dešavanja prihvatite kao iskušenja iz kojih nešto treba da naučite i posle svega budete bolji i jači, bez gorčine i osude), i širite ljubav!"

Ovo treba da uradite ako ste pod stresom: mantra za opuštanje i zaboravljanje briga

Kratki saveti:

  • svakog dana preporučuje se fizička aktivnost, šetnja, trčanje, joga, vožnja bicikla, plivanje, istezanje, disanje, znojenje i sve to uvek kroz zabavu.
  • da bi bilo šta delovalo na vaše ozdravljenje, morate verovati u to i raditi! Sutra će se desiti ono u šta verujete i radite danas.
  • svaka vaša misao, svaka vaša reč koju izgovorite, utiče na vašu budućnost. Da biste odbacili ono što je loše, razmišljajte samo o onome što je dobro.
  • pozitivne misli i ohrabrenja koja stvaraju ljubav, smeh, mir, zabavu i uživanje!
  • svi želimo da budemo savršenog zdravlja, da živimo dugim životom ispunjenim ljubavlju, radošću, srećom, uspehom, uživanjem, igranjem, smehom, sa mnogo lepih trenutaka i još više ljubavi... Počnimo sada, za srećno sutra!

4 stepena razvoja

U zapadnoj medicini postoje, pored nultog, 4 stepena u razvoju endometrioze. Dr Slavica nam navodi koji su to stepeni i kako se manifestuju i prepoznaju:
Nulti: sumnja i opservacija, dispareunija, bolni odnosi.

1. stepen: rasuta žarišta po peritoneumu i polnim organima i okolini, bez athezija (priraslica), dijagnostikovano laparoskopski, leči se medikamentozno, sa laparoskopskom kontrolom.

2. stepen: manje endometriotične ciste na jajnicima, oskudne priraslice, laparoskopski se rešavaju ciste i uništavaju žarišta i priraslice.

3. stepen: ciste jajnika veće od 5 cm, opsežne adhezije, zadebljali sakro-uterini ligamenti, potrebna je pijelografija i irigografija (ispitivanje bubrega i creva), lečenje laparoskopijom, nekada i klasičnom operacijom.

4. stepen: kao i treći, s tim što su promene na ekstragenitalnim organima. Potrebna je manje ili više opsežna klasična operacija, a u svim stupnjevima posle OP, hormonsko lečenje je dopunsko.

Kod svih stupnjeva oboljenja, alternativna medicina je ključ rešenja i neponavljanja bolesti i simptoma. Različiti načini i pristupi mogu uključiti psihoterapiju iskusnog terapeuta, akupunkturu, jogu, rad na sebi, molitvu, izmenu načina ishrane i stila života uz fizičku aktivnost. Možete i stavljati obloge od ricinusovog ulja na donji deo stomaka, 3 puta nedeljno, osim u vreme kada obilnije krvarite. Obratiti pažnju na sve misli, slike i osećaje koje ćete pri tom osetiti. Idite na masažu celog tela jednom nedeljno u toku 3 meseca. Opustite se i volite sebe."

PageBreak

Ishrana i fizička aktivnost kao lek

Endometrioza je bolest osetljiva na estrogen koji pogoršava njene simptome. Takođe ih pogoršava i višak 2. serije eikosanoida, kao što su prostaglandini Fa alfa, koji je takođe odgovoran za menstrualne grčeve. Postoji nedostatak 1. serije eikosanoida, koji pomažu tako što sprečavaju upalu, podržavaju protok tečnosti u telu i poboljšavaju nervne i imunološke funkcije. Žene koje pate od jakih bolova dokazano je, imaju više 2. serije eikosanoida. Cilj ishrane je smanjenje proizvodnje viška estrogena u telu i smanjenje 2. serije eikosanoida. Iz ishrane je potrebno izbaciti sve namirnice koje povećavaju nivo prostaglandina E2 i prostaglandina F2 alfa, jer podižu nivo estrogena koji je, dokazano, glavni hormon koji povećava stepen i simptome endometrioze. Birajte organsku hranu i prirodne napitke, kad god ste u prilici!

1. Treba izbaciti: mleko i mlečne proizvode, crvena mesa (sadrže visok nivo arahidonske kiseline iz koje se stvaraju prostaglandini), zasićene masti i sve transmasti, uključujući i margarin, beli hleb, šećer i kofein, alkohol, konzervanse i aditive, citruse ‒ jer mogu poremetiti lučenje estrogena, kao i gluten.

2. Smete da jedete: Organska piletina i ćuretina (bez kožice), riba, ostrige, riblje ulje i druge nezasićene masti bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, voće, povrće, posebno glavičasto (kupus, brokoli, kelj, keleraba, zelena salata, celer, peršun, grašak, boranija) 1-2 porcije na dan, orašasti plodovi (orah, badem, lešnik, brazilski orah, semenke bundeve). Laneno seme i druga celovita semena; ishrana bogata vlaknima (25g integralnih žitarica, mahunarki, smeđeg pirinča, povrća i voća). Jedite zobene pahuljice, čia bobice, kinou, sočivo, laneno seme, geršlu (oljušteni ječam), jezgro suncokreta, seme susama itd.

3.Izbegavajte: ksenoestrogene koji mogu imitirati estrogene u organizmu - plastične posude za hranu, plastične boce za vodu, limenke, kozmetiku (samo prirodni sapuni, prirodna sredstva za čišćenje i prirodna odeća).
Pomaže eliminaciji estrogena piti bar 2l vode dnevno, unositi dosta sirove hrane, vlakna, probiotike i magnezijum, 4-5 obroka dnevno, ne prejedati se. Za detoksikaciju: masaža, hidroterapija, duboko disanje, vežbanje, znojenje, smanjenje pojasne masti, postiti 3 dana pred ciklus. Čaj od čička i ulje noćurka regulišu hormonski status, kao i zeleni napici. Za jačanje jetre, laboratorije organizma: beli luk,cvekla, artičoka, glavičasto povrće, crni luk, ruzmarin, koren maslačka, đumbir.

Veganski maslac od susama za slana i slatka jela

Dobar mineralno-vitaminski dodatak: dosta vitamina B kompleksa, cinka, selena, E vitamina i magnezijuma.

Kada je reč o ishrani, potrebno je primenjivati ovaj režim najmanje tri meseca da bi se postigli optimalni rezultati.

Imate li vremena za sebe?

Kako bismo znali da li se suočavamo sa endometriozom dobro je znati njene simptome, koji se kreću u širokom rasponu. Dr Slavica Vasiljević ističe da se endometrioza klasično povezuje sa bolovima u maloj karlici, neredovnim ciklusima, ali i neplodnošću. Simptomi se znatno razlikuju od žene do žene.

„Neke žene koje imaju uznapredovalu endometriozu, nemaju nikakve simptome i otkriju je sasvim slučajno na pregledu, dok druge, s tek minimalnim razvojem, osećaju neizdržive bolove u maloj karlici i gotovo neprestano trpe grčeve. Većina je negde između ove dve krajnosti." Ukoliko vas brinu policistični jajnici, potrebno je znati da oni ne znače da će doći do endometrioze, mada je hormonski disbalans uz višak masnog tkiva, povećana izloženost estrogenu i problem sa sterilitetom, zajednički policističnim jajnicima i endometriozi.

Zašto je važan lutein i gde ga najviše ima

Potrebno je znati i to da endometrijumsko tkivo izvan materice, reaguje slično na hormonske podsticaje kao i ono u materici, i istovremeno mikroskopski krvari u telu. Tom prilikom izlučuje jednu vrstu hemijskog substrata koji rezultira krvarenjem okolnih kapilara. Vremenom nastaju ožiljci, priraslice, a na jajnicima čokoladne ciste koje se lako mogu upaliti pod odgovarajućim okolnostima. Endometrioza se najčešće javlja u reproduktivnom periodu, negde između 25. i 35. godine života, dok u klimaksu prestaje. Retko se javlja pre puberteta, iako u rizične grupe spadaju upravo one žene koje su dobile menstruaciju pre 11 godina, ali i one kojima je: ciklus kraći od 27 dana, ciklus traje duže od 7 dana, usled odlaganja rađanja posle 30. godine, usled korišćenja vaginalnog tampona u vreme najobilnijeg krvarenja, ukoliko imaju u porodici nekog ko je imao endometriozu, ukoliko imaju urođene anomalije materice, jajovoda, poremećenu funkciju jajnika, ako imaju višak masnog tkiva, piju alkohol...

Pravo lečenje ne nastoji da jednostavno lekovima odstrani izvesne neprijatne i bolne simptome. Ne, ono podstiče organizam da sam prevlada ove simptome i da ih više ne proizvodi. Isto tako, stvar je u tome da se izgradi individualno ispravan način života i da se pacijent nauči da u njemu uživa. Pravi lek nije gorak, već sladak. Njega lekar posebno pronalazi za konkretnog pacijenta, i to ga pronalazi zajedno sa pacijentom. Zdravlje je ravnoteža i užitak! Lečenje je put koji vodi od patnje ka radosti.

Izvor: Lovesensa