Ozloglašeni pesticid Di-Di-Ti označen je kao potencijalni izazivač autizma od strane međunarodne grupe epidemiologa i psihijatara, koji su proučavali decu izloženu ovoj hemikaliji još u materici.

Njihovi nalazi objavljeni su u časopisu American Journal of Psychiatry i predstavljaju prvi dokaz povezanosti ove hemikalije i sve učestalijeg neurološkog poremećaja, izveden na osnovu prisustva Di-Di-Tija u telu majki.

“Di-Di-Ti još uvek opstaje u životnoj sredini i njegovi tragovi mogu se detektovati u gotovo svakom od nas,” kaže vođa studije, dr Alan Braun. “Ne kažem da bi žene trebalo da budu zabrinute, ali je važno znati da je čak i jedno izlaganje dovoljno da poveća rizik.”

Di-Di-Ti je prvi put sintetizovan 1874. godine, ali je u široku upotrebu uveden 1939, kada je otriveno njegovo insekticidno svojstvo. Tokom sledećih nekoliko decenija, obilato je korišćen u zaprašivanju useva, javnih prostora i ljudskih domaćinstava.

Međutim, nakon što se ispostavilo da je ova hemikalija štetna i za ljude i za životinje, zabranjena je za upotrebu u SAD 1972. a u Evropskoj uniji 1986. Naknadne studije pokazale su da se Di-Di-Ti nagomilava u ekosistemima, te da može dovesti do reproduktivnih problema i kancera ako se udiše ili unese kroz hranu i piće.

Tim doktora Brauna za ovu studiju analizirao je krv žena iz više od milion trudnoća u rasponu od 1987. i 2005. godine. Analize su pokazale da su majke sa prisustvom ove hemikalije u krvi imale 32% veće šanse da rode dete sa poremećajem iz autističnog spektra, a čak 121% veće šanse da rode dete sa autizmom ukoliko je nivo hemikalije u krvi prelazio 75. percentil.

Studija se takođe bavila i rizicima usled izlaganja polihlorovanim bifenilima, klasi industrijskih hemikalija koje su zabranjene otrpilike u isto vreme kao i Di-Di-Ti, za šta nije utvrđena korelacija sa autizmom.

Izvor: Detinjarije