Hormonskaravnoteža neraskidivo je povezano sa mentalnim i emocionalnim aspektom ličnosti žene, tako da od prirodne konstitucije svake od nas, kao i od načina na koji se nosimo sa izazovima svakodnevnog života, zavisi i kakve će nam biti misli i koje će emocije dominirati u našem biću, a samim tim, i kakav će biti naš hormonski status i koliko ćemo da budemo zdrave.

Etarska ulja za unapređenje zdravlja žena su verovatno najlepša podrška koju smo mogle dobiti od prirode. Pored toga što nam omogućavaju da prelepo mirišemo i daju nam neponovljiv lični pečat, organska etarska ulja mogu snažno doprineti našem hormonalnom balansu i unapređenju, kako celokupnog, tako i reproduktivnogzdravlja.

Ovaj čaj čisti masti iz organizma: napitak samuraja smanjuje holesterol (RECEPT)

Jedno od takvih ulja je geranijum. Kada ga nanesemo na pulsne tačke i predeo između pupka i pubične kosti, ono svojim blagotvornim dejstvom revitalizuje našu žensku energiju, dovodi u balans lučenje naših hormona, doprinosi otklanjanju simptoma PMS-a i menopauze, a s obzirom na to da je odličan repelent za komarce, omogućava nam da tokom vrelih dana opušteno uživamo u večernjim šetnjama pored reke i pri tome divno mirišemo. Etarsko ulje geranijuma nas takođe i umiruje, relaksira i stvara osećaj harmonije u duši. Otklanja posledice stresa i nemir u grudima i dovodi naše emocije u ravnotežu.

Jasmin sambac je etarsko ulje čija je osnovna uloga da pročišćava ženske organe. Olakšava menstrualne grčeve, simptome PMS-a i menopauze. Doprinosi jačanju kontrakcija i ublažavanju bola tokom porođaja, tako da žene koje imaju iskustva sa upotrebom eatrskih ulja izuzetno vole da ga inhaliraju dok čekaju rođenje svoje bebe. Upravo zbog ove osobine ne preporučuje se njegova upotreba tokom same trudnoće. Jasmin sambac prelepo miriše i omogućava nam da se osećamo lepo i zavodljivo, da pružimo ljubav i da istinski damo sebi dozvolu da budemo voljene. Njegov miris budi sva naša čula i vraća u naše srce nadu i osećaj harmonije. Duboko relaksira i uzdiže.

Suvo grožđe je rajsko voće: evo koje lekovito dejstvo ima na organizam

Etarsko ulje komorača je jedno od najboljih za balansiranje vata doše, za unapređenje varenja i detoksikaciju. Reguliše pražnjenje creva i menstrualni ciklus, olakšava simptome PMS-a i menopauze, jer ima dejstvo slično estrogenu. Umiruje i relaksira, pomaže u otklanjanju nervne napetosti, umora i nesanice. Podstiče snagu, hrabrost i samopouzdanje.

Za etarsko ulje ruže se kaže da leči i srce i dušu. Izuzetan je tonik za matericu, a veoma je korisno udisati ga u slučaju glavobolje, u stresnim situacijama i nakon emocionalnih trauma. Ublažava anksioznost, strah i depresiju, ali i pomaže da oslobodimo iz sebe snažan bes i ljutnju. Pomaže nam da osnažimo u sebi saosećanje, posvećenost, sreću i ljubav.

Izvor: Lovesensa