Mirođija je začin koji svakom jelu daje sppecifičnu aromu i ukus, ali malo ko zna koliko je ova biljka dobra po zdravlje celog organizma, piše Lovesensa.

Ova lekovita začinska biljka sadrži kalcijum, magnezijum, gvožđe, antioksidanse i flavonide koji imaju protivupalno dejstvo i uspešna je u prevenciji virusa.

Istraživanja dokazuju da je mirođija delotvorna kod menstrualnihtegoba. Takođe, dokazano je da flavonidi, polifenoli i tanini koje biljka sadrži uspešno pomažu u prevenciji depresije. Studije su pokazale da sveži listovi mirođije sadrže važan antokidans monoterpen koji se snažno bori protiv uticaja slobodnih radikala i sprečava ozbiljne upalne procese u telu.

Blagodeti mirođije po zdravlje organizma su brojni: smanjuje loš holesterol, pomaže kod problematičnih ujeda insekata, uspešna je u prevenciji epilepsije, podstiče probavu pomoću korisnih masnih kiselina, reguliše nadimanje i gasove, ima antibakterijsko dejstvo.

Mnogi stručnjaci preporučuju čaj sa mirođijom u borbi protiv nadimanja, grčeva u stomaku, gasova i problema sa varenjem. Čaj se priprema tako što se 20 g plodova organske mirođije, anisa i kima pomeša, a zatim se jedan kašika dobijene čajne mešavine prelije sa 200 ml proključale vode. Poklopite čaj i ostavite da odstoji oko pola sata, pa ga procedite i popijte nakon obroka.

Izvor: Lovesensa