100 grama ove salate sadrži samo 26 kalorija, oko 3 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina.

Ovo povrće je nalik zelenoj salati ali ima malo intenzivniji ukus, ali ne previše jak, pa se zato lako se kombinuje sa gotovo svom hranom.

Ovo povrće je jedno od najzdravijih. Krakterišu ga zelenilistovi, orašasti ukus i veliki broj sastojaka važnih za zdravlje.

Matovilac je prepun vitamina B6, što znači da reguliše metabolizam i jača imunisistem. Konzumiranje ovog povrća popravlja raspoloženje, ali i rad mozga.

osebno se preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.

Bogat je, takođe, i vitaminima C i A. VitaminA je odličan za očuvanje vida.

Matovilac možete da jedete svež, ali i kao sastavni deo raznih jela ili smutija.

Matovilac nije zahtevna biljka. Čak i niske temperature, do -15°, neće oštetiti biljku. Nije zahtevna ni za gajenje pa je možete imati i u svojoj kući i uvek imati svež izvor vitamina na dohvat ruke.

Recept plus:

Matovilac je veoma ukusan, ali ako napravite salatu i dodate:

  • beli luk,
  • kuvani krompir ili kuvana jaja,
  • semenke,
  • orahe i
  • malo soka od limuna

Imaćete ukusan obrok i savršen izvor gvožđa za telo.

Izvor: Stil