Šta je ono što svakoga od nas plaši? Koliko god da smo hrabri, drski, spremni da se suočimo sa različitim izazovima, u životu postoji jedan momenat kada nam se svima stegne grlo a kolena zaklecaju i kada shvatimo da je telo krhko i da je možda trebalo bolje da se čuvamo. Momenat kada se suočavamo sa bolešću ili sa dijagnozom je ultimativni soul-searching trenutak kada morate da kopate iz najdublje zakopanih ostava podsvesti u potrazi sa razlogom, snagom i voljom da izađete iz tog izazova kao pobednik.

To je posebna vrsta borbe sa sobom jer podrazumeva suočavanje sa sopstvenom konačnošću, povlačenje crta i crtica i niz matematičkih operacija kojima pokušavamo da svoj život podvedemo pod neku logičku krivulju dok tražimo momenat u kome je sve krenulo po zlu. Međutim, koliko god strašan i stresan momenat to bio, baš tu, u lekarskoj ordinaciji, kada saznajemo da će nam se život promeniti, može da započne novo poglavlje života koje ćemo sami ispisati.

Ovog 14. novembra, kao i svake godine, obeležava se Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od dijabetesa u Srbiji boluje oko pola miliona ljudi, s tim da se u svetu svakog dana postavi oko 200 novih dijagnoza dijabetesa kod dece. Ovo metaboličko oboljenje može drastično da utiče na kvalitet i dužinu života a suočavanje sa dijagnozom može da bude traumatičan momenat preokreta. Međutim, kao i uvek u prelomnim trenucima, važno je ne posustati i ne predati se malodušnosti, već shvatiti poruku koju nam šalje telo i naučiti lekciju.

PageBreak

Šta nakon dijagnoze

Dijabetes je oboljenje kroz koje možda najbolje možemo da vidimo kako promene dnevne rutine i preuzimanje odgovornosti mogu drastično da utiču na poboljšanje kvaliteta života i gde zaista možemo primeniti holistički pristup u celosti. To je oboljenje koje doslovce utiče na svaku ćeliju u telu i kao takvo se mora i tretirati. Promena pristupa samo jednom segmentu života neće pomoći ali radikalan zaokret ka boljem razumevanju sopstvenog tela i uma zaista hoće.

Pre svega je važno razlučiti da postoje dva tipa dijabetesa: tip I započinje obično tokom detinjstva i nastaje kada pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina kako bi telo funkcionisalo. Tip II dijabetesa nastaje kod odraslih i to onda kada receptori koji prihvataju insulin ne funkcionišu kako treba. Budući da ovi receptori služe kao prekidači za obradu glukoze smanjuje se kapacitet tela da koristi glukozu kao gorivo, a kao rezultat toga jetra diže nivo triglicerida što dalje opterećuje srce.

Dijabetes spada u grupu metaboličkih poremećaja i kao takav utiče na skoro svaki aspekt funkcionisanja organizma budući da telo ne može na pravilan način da se nahrani, odnosno da iskoristi gorivo (glukozu). Kod osoba koje imaju dijabetes nivo glukoze u krvi je povišen ili zato što telo ne proizvodi dovoljno insulina ili zato što receptori ne mogu da prihvate insulin koji telo proizvodi. Pored promena koju osoba sa postavljenom dijagnozom dijabetesa može da uvede u svoju svakodnevnu rutinu izuzetno je važno da uzima terapiju i da sve što radi radi u dogovoru sa svojim lekarom.

Kao i kod svakog oboljenja postavlja se pitanje šta nakon dijagnoze. Dijabetes je kompleksno oboljenje koje u celosti utiče na organizam i prema podacima Mejo klinike za sada ne postoji alternativna terapija koja daje odgovarajuće rezultate. Međutim, ovaj podatak ne sme i ne treba da nas odvrati od traženja i pronalaženja alternativnih načina da svome telu pomognemo da se izbori sa ovom bolešću. Već i sama činjenica da dijabetes držimo pod kontrolom i svom telu omogućavamo dostizanje onoga što se zove homeostasis neizmerno je značajno samo po sebi. A postoji mnogo načina da pomognemo sebi, samo treba pitati i biti otvoren.

PageBreak

Kako kontrolisati dijabetes
Foto: Camera Press kako_kontrolisati_dijabetes_3
Teorija pet elemenata

Prema sistemu tradicionalne kineske medicine za svako oboljenje postoji razlog koji nećemo naći u simptomima i što je možda još značajnije nećemo se izlečiti ako tretiramo samo simptom već se mora naći početna tačka u kojoj je ta neravnoteža nastala. Telo i um se tretiraju kao celina i traže se obrasci disharmonije u toj kompoziciji. Dve osnovne teorije objašnjavaju prirodu čoveka i kosmosa, a to su Jin i Jang i Teorija pet elemenata. Takođe, veoma dobro su poznati i pojmovi koje danas već svakodnevno možemo čuti: životna energija ili či, meridijani, jing i šen tj. psiha osobe.Šen predstavlja vitalnu silu koja stoji iza jinga i čija, a ova tri elementa zajedno predstavljaju Tri blaga i veruje se da su esencijalne komponente života.

Neke od metoda koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini su akupunktura i/ili moksibustija, preparati na biljnoj bazi, promena ishrane i praktikovanje Či Gonga.Akupunktura posebno dobro utiče na tretiranje periferne neuropatije do koje dolazi usled dijabetesa. Tretman akupunkturnih tačaka se može izvoditi samo na uvetu za koje praktičari tradicionalne kineske medicine veruju da predstavlja refleksiju celog tela, ali i na celom telu. Jedan tretman može obuhvatiti tretiranje različitih tačaka koje utiču na različite tegobe: Šen Men tačka je odlična za tretiranje najrazličitijih tegoba, endokrina tačka, tačka pluća (zbog žeđi), tačka stomaka (zbog gladi), tačke bubrega i bešike (zbog čestog mokrenja) i tačka pankreasa (zbog povećanja lučenja insulina).

Biljni napici i preparati su integralan deo tradicionalne kineske medicine, a u klasiku medicinske literature Knjiga Žutog Cara o internoj medicini (Nei Čing) koja potiče iz 3. veka nove ere navedeno je čak 13 biljnih formula za tretiranje dijabetesa. Biljke koje ulaze u sastav preparata imaju specifične funkcije: hlade, greju, eliminišu vlagu...
Neke od biljaka koje se najčešće koriste su koreanski žen šen, gorka tikva i dugačka ili opo tikva. Ove biljke ne utiču na proizvodnju insulina ali utiču na iskorišćavanje ugljenih hidrata.

Ishrana zauzima izuzetno važno mesto u tretiranju dijabetesa ne samo u kineskoj tradicionalnoj medicini već i u modernoj medicini koja iznova naglašava važnost ishrane i fizičke aktivnosti za uspešno tretiranje ovog oboljenja. Tradicionalna kineska medicina posmatra dijabetes kao nedostatak jina i postojanje prekomernog unutrašnjeg zagrevanja, te je jedna od preporuka da se konzumira spanać koji jača sve organe, podmazuje creva i poboljšava mokrenje. Još neke namirnice za koje se smatra da imaju efekat hlađenja i preporučuju se dijabetičarima jesu celer, bundeva, tofu, paradajz, repa i sladak krompir (jam).

PageBreak

Kako kontrolisati dijabetes
Foto: Camera Press kako_kontrolisati_dijabetes_2
Preuzimanje kontrole

Ono što je važna preporuka koji god oblik medicine uzmete u obzir jeste da hrana treba da bude uravnotežena, bez šećera, da treba uzimati mnogo povrća i treba jesti manje i češće po tačno utvrđenoj satnici i držati se toga.

I u drugim tradicionalnim disciplinama možemo naći odgovore koji će nam biti vredan alat u kreiranju novog života. Pored standardnih kardio vežbi koje treba praktikovati, mnogi se sve više okreću i jogi koja može dati odlične rezultate, naročito u kontroli stresa koji opet utiče na nivo glukoze u krvi i kod dijabetesa tipa I i dijabetesa tipa II. Joga se može raditi kao dopuna kardio programu i uvek je važno posavetovati se sa iskusnim joga instruktorom koji može prilagoditi set vežbi specifičnim potrebama vežbača. Džoslin dijabetes centar pri Harvard univerzitetu ima posebno osmišljen program za kontrolu težine i skidanje suvišnih kilograma kod ljudi sa dijabetesom oba tipa, koji sada uključuje i praksu joge. Ovo je važno jer postaje sve očiglednije da je holistički pristup bilo kom oboljenju ponekada od presudne važnosti za uspešno kontrolisanje ili lečenje bolesti. Ono što budi optimizam i nadu jeste činjenica da sve više zvaničnih institucija i istraživača priznaje i sprovodi različite alternativne metode u okviru svojih programa.

Šta za nekog obolelog od dijabetesa znače informacije o metodama koje koristi tradicionalna kineska medicina ili znanje o joga asanama? To je podsećanje da uvek postoji način da sebi pomognemo. Drevni spisi kineske medicine već govore tome u prilog: već hiljadama godina postoje načini da optimizujemo funkcije organizma i da poboljšamo svoju dobrobit. Ono što je takođe od velike važnosti jeste to da uvek postoji nešto što mi možemo učiniti: promena načina ishrane, uvođenje fizičke aktivnosti i upoznavanje svog tela jesu već veliki koraci u preuzimanju kontrole. Cilj je da vozač budete vi, a ne vaše oboljenje. Stoga je preporuka da budete optimistični, organizovani i informisani i da vladate svojim vremenom i životom jer samo tako bolest neće zavladati vama.