Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako kontrolisati dijabetes

Suočavanje sa saznanjem o bolesti predstavlja suočavanje sa sopstvenom konačnošću, međutim snagom volje ono može da predstavi novo poglavlje u životu iz kog se izlazi kao pobednik...

  Izvor: Foto: Camera Press

Šta je ono što svakoga od nas plaši? Koliko god da smo hrabri, drski, spremni da se suočimo sa različitim izazovima, u životu postoji jedan momenat kada nam se svima stegne grlo a kolena zaklecaju i kada shvatimo da je telo krhko i da je možda trebalo bolje da se čuvamo. Momenat kada se suočavamo sa bolešću ili sa dijagnozom je ultimativni soul-searching trenutak kada morate da kopate iz najdublje zakopanih ostava podsvesti u potrazi sa razlogom, snagom i voljom da izađete iz tog izazova kao pobednik.

To je posebna vrsta borbe sa sobom jer podrazumeva suočavanje sa sopstvenom konačnošću, povlačenje crta i crtica i niz matematičkih operacija kojima pokušavamo da svoj život podvedemo pod neku logičku krivulju dok tražimo momenat u kome je sve krenulo po zlu. Međutim, koliko god strašan i stresan momenat to bio, baš tu, u lekarskoj ordinaciji, kada saznajemo da će nam se život promeniti, može da započne novo poglavlje života koje ćemo sami ispisati.

Ovog 14. novembra, kao i svake godine, obeležava se Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od dijabetesa u Srbiji boluje oko pola miliona ljudi, s tim da se u svetu svakog dana postavi oko 200 novih dijagnoza dijabetesa kod dece. Ovo metaboličko oboljenje može drastično da utiče na kvalitet i dužinu života a suočavanje sa dijagnozom može da bude traumatičan momenat preokreta. Međutim, kao i uvek u prelomnim trenucima, važno je ne posustati i ne predati se malodušnosti, već shvatiti poruku koju nam šalje telo i naučiti lekciju.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj