Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 vrsta energije napajaju telo: evo kad treba da jedete, vežbate i spavate da biste bili u ravnoteži

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi smo sačinjeni od različitih vrsta energija koje moraju da budu u ravnoteži da bismo bili potpuno zdravi. Ako nam nedostaje određena vrsta energije, vežbanje može da postane zamorno, nedelotvorno, ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Za tradicionalnu kinesku medicinu zdravlje i ravnoteža zavise od pravilnog funkcionisanja energetskog sastava u telu, tj. mreže meridijana i uravnoteženosti različitih vrsta energije koje se kreću tim sastavom. U kineskoj metafizici poznajemo pet vrsta energija koje protiču našim meridijanima, tj. energetskim sastavom - vatra, voda, zemlja, drvo i metal, a to su elementi koji odgovaraju temeljnim energijama od kojih je sačinjena priroda.

Svaka od spomenutih vrsta energije napaja po jedan od sastava meridijana - vatra srčani, voda bubrežni, zemlja slezinski, drvo jetreni, a metal napaja sastav plućnog meridijana. Da bismo imali dobre rezultate vežbanja - dobro se osećali, bili zdraviji i imali više energije - važno je razumeti da svaki oblik aktivnosti pojačava jednu vrstu energije. Ako ojačavamo onu vrstu energije koja nam nedostaje, tada uravnotežujemo svoj energetski sastav i telo u celini.

Ipak, trebalo bi biti na oprezu jer ako je telo u neravnoteži, biraćemo najčešće upravo onu aktivnost koja će tu neravnotežu još dodatno hraniti. Osoba koja u svom energetskom sastavu ima previše vatre upravo će birati sportsku aktivnost koja još više podstiče taj element u telu.

Kako ubrzati metabolizam pomoću pravila broja 10

Naime, kad u nama postoji značajniji disbalans, na njega ćemo se toliko naviknuti da će nam se početi činiti kako je on naša "prirodna ravnoteža". Zato ćemo onu energiju koja bi nam pomogla i zapravo nas uravnotežila odbijati jer će nam se činiti "neprirodnom", neugodnom i stranom. Po principu poznatoga, privlačiće nas upravo onaj element kojeg imamo i previše.

Čak i ako znate kojem elementu prema kineskoj medicini i horoskopu pripadate, to ne znači da ga imate dovoljno. Naime, i vaš dominantni element može biti u disbalansu.

Na sreću, prema određenim psihičkim i fizičkim simptomima, možete i sami odrediti kojeg elementa imate previše te, prema ovom sastavu, odrediti koja vam vrsta vežbi najviše odgovara. Takođe, vežbanje koje ne daje rezultate (pod uslovom da smo zaista vežbali redovno), ukazuje na to da se bavimo pogrešnom fizičkom aktivnošću, tj. da ona ne odgovara našem energetskom sastavu.

Uspešniji u vežbanju možemo biti jedino ako poštujemo osnovna pravila koja se odnose na hranu i odmor. Svaki od meridijana kojima teče energija aktivan je u specifično doba dana i, poznajući ove ritmove, možemo telu uveliko olakšati rad, a samim tim i povećati svoje šanse za uspeh u vežbanju i postizanju rezultata.

Bez obzira na to koji nam element nedostaje, aktivnost meridijana kod svih nas izmenjuje se na isti način, jer telo prati ritmove prirode. Ujutro, između pet i sedam sati, u prirodi je najdominantniji element vode. To ćemo lako razumeti ako se setimo da nas upravo u to doba telo probudi da odemo u toalet. To je ujedno i optimalno vreme za buđenje i dizanje iz kreveta.

Konzumiranjem dve čaše vode u to doba, pomoći ćemo telu da se reši toksina, posebno zato što je u tom istom periodu na svom maksimumu meridijan debelog creva i tada je dobro obaviti i veliku nuždu. Ako počnete da ustajete ranije, a do tad to niste činili, biće potrebno neko vreme da se telo vrati prirodnom ritmu i započne čišćenje i pražnjenje odmah nakon buđenja. S vremenom će se ovaj proces ustaliti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj