Biljke su odličan način da ulepšate životni prostor ili aranžirate stolove. Ipak, pojedine biljke imaju i mnoge druge benefite koji se ne ističu tako često. Ukoliko odlučite da gajite sledeće biljke, budite sigurni da će delovati čudotvorno na vaše psihičko i fizičko zdravlje, ali će takođe doprineti i pozitivnoj atmosferi. Štaviše, mnoge od biljka koje ćemo nabrojati mogu da se koriste za pravljenje domaćih lekova i čajeva a pri tome su odlični prečišćivači vazduha.

1. Jasmin (Jasminum)
Karakteristična za podneblje Havaja, Indonezije, Tajlanda i Filipina, ova biljka predstavlja jednu od omiljenih, širom sveta. Poznata po tome što izlučuje umirujući miris, jasmin se preporučuje za pojačavanje pozitivne energije, naročito za osobe u vezama. Priča se da pobuđuje proročke snove i poboljšava seksualne odnose. Prema vastu shastri, idealno je da jasmin bude pozicioniran u pravcu severoistoka.

2. Žalfija (Salvia officinalis)
Ukoliko se opredelite za žalfiju u svom domu, napravili ste prilično mudar izbor. Žalfija je kroz istoriju poznata kao biljka koja duhovno zaceljuje i predstavlja izvor uzdizanja i rasta koji apsorbuje negativnu energiju, bes i strah iz okoline. Takođe, predstavlja odličan domaći lek za gastroenteritis, dijareju, nadimanje i gorušicu. Ukoliko je zapalite, očistiće bakterije iz vaše kuće.

3. Bršljan (Hedera helix)
Ne samo da je bršljan predivan ukras koji će da osveži svaku prostoriju u kući, već ima i reputaciju najboljeg filtera za vazduh. Izuzetno je pogodan za ljude koji stanuju u gradu i koji su izloženi toksinima i bakterijama koji nastaju usled zagađenja. Ipak, tu je još jedno, tajnovito svojstvo bršljana - smatra se da zasađen ispred kuće, tera lošu sreću i uvećava bogatstvo.

7 biljaka koje možete da gajite u vodi: bez zemlje i zalivanja

4. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)
Ruzmarin ima mnogostruka korisna svojstva i značajan je pre svega po tome što pomaže zdravom fizičkom i psihičkom životnom stilu, čisteći i štiteći dom. S obzirom da sadrži mnoga eterična ulja koja imaju antiinflamatorne, antigljivične i antiseptičke supstance, ruzmarin ima antibakterijska i antioksidantna svojstva. Poznato je da miris ruzmarina pomaže poboljšavanju memorije i pomaže kod nesanice,umora i redukovanja stanja anksioznosti i depresije. Čuvajte ga na sunčanom mestu i vodite računa da ne preterate sa zalivanjem.

5. Aloja (Aloe Vera)
Aloe vera je izvrsna za pospešivanje pozitivne energije i harmonije u vašem domu. Sudeći prema Feng shui stručnjacima i zdravstvenim ekspertima, aloje je izvrstan izvor pozitivne energije i medicinski je korisna. Aloja gel je odličana umirujuća supstanca koja potpomaže obnovu ćelija kože. Aloe vera uspeva i pod prirodnim i pod veštačkim svetlom.

6. Origano (Origanum vulgare)
Origano širi sreću i radost. Ne samo da origano sadrži supstance koje suzbijaju bakterije i sprečavaju njihovo širenje kroz kuću nego je poznat i po tome da leči mnoga kožna oboljenja kao što su akne i perut. Takođe, origano rešava stomačne probleme i urinarne infekcije. Ovu korisnu biljku treba da gajite na sunčevoj svetlosti.

7. Lljiljan (Lilium)

Poznat kao vesnik mira, ljiljan potpomaže zdravom protoku pozitivne energije u vašem domu. Podiže samopouzdanje i utiče na razvoj duhovnosti i spokoja. U praktičnom smislu, ova biljka uklanja miris plesni iz vazduha i redukuje nivo formaldehida - uzročnika kancera. Ljiljanu prijaju tamna i senovita mesta. Ukoliko ga držite u spavaćoj sobi pospešiće vam san.

8. Lavanda (Lavandula vera)
Lavanda širi umirujući, opojni miris koji automatski relaksira i oslobađa tenzije. Poznata je po tome da podstiče cirkulaciju, pospešuje san i deluje kao sredstvo za dezinfekciju. Razmislite o korišćenju ove biljke u vidu čaja jer može da pomogne oslobađanju od stresa, dok ulje lavande dokazano ublažava nesanicu i depresiju.

9. Ruža (Rosa)
Večiti simbol strasti je takođe afrodizijak. Ruža ima sposobnost da poveća osetljivost i pospeši ljubavni život, bez obzira da li ih držite pored kreveta ili pijete čaj od ruže. Izuzetno je pogodna za hidrataciju kože, toniranje i zatezanje bora.

Lekoviti vrt u vašem domu: saveti za gajenje i korišćenje lekovitog bilja

10. Orhideja (Orchidacaea)
Stari Grci su povezivali orhideju sa plodnošću i muškošću i do današnjih dana se smatra da je dobro držati orhideju u spavaćoj sobi jer budi seksualnu želju. Orhideja povećava seksualnu energiju i poznata je po tome što širi feromone. S obzirom da je poznata i po tome da podiže samopouzdanje, poželjno je da je držite u blizini kuće ili kao ukras u spavaćoj ili dnevnoj sobi.

11. Bosiljak (Ocymum basilium)
Bosiljak deluje antibakterijski, kao antiseptik i antidepresiv. Pospešuje kretanje strasti i ljubavi u predelu oko kuće. Pored toga što je poznat kao savršen ukrasni dodatak bilo kom jelu, bosiljak vam može poslužiti da se rešite komaraca.

12. Krasulja - drvo novca (Crassula ovata)
Već naziv ove biljke nam dosta govori. Ipak, bogatsvo i novac nisu jedino što ova biljka donosi svojom energijom. Poznata i pod nazivom žad biljka, krasulja je pogodna za smanjivanje anksioznosti i treba je držati u uglovima kako bi se smanjio nivo tenzije. Krasulja takođe podiže nivo kiseonika u prostoriji, pospešuje cirkulaciju i kompletno zdravstveno stanje.

Prevela i priredila: Lena Sudar

Izvor: Lovesensa