BILJKA BUDUĆNOSTI - IMA 2 PUTA VIŠE PROTEINA NEGO CRVENO MESO: Brzo podiže energiju, obnavlja ćelije i stabilizuje šećer

Konoplja je jedna od najlekovitijih biljaka, a poznato je da sadrži vešestruko više proteina od crvenog mesa.

Shutterstock

Konoplja je nekada davno bila sirovina od koje se izrađivao tekstil, koristila se kao građevinski materijal, za izradu užadi, ali i kao hrana i lek. Nakon mnogo godina tokom kojih je bila potpuno zapostavljena, konoplja je ponovo prepoznata ne samo kao industrijska sirovina, već kao veoma korisna i lekovita biljka. Njenim uzgojem bavi se Ivana Milosavljević, koja je bila sagovornica Milice Prelević u avgustovskom broju magazina Sensa.

"U ishrani se koristi očišćeno seme konoplje, koje sadrži esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6) i ova ulja su izuzetno važna za razvoj čovekovog mozga i zdravlje srca. Koliko je unos ovih ulja bitan za rast i razvoj, isto toliko je dragocen kod starijih osoba, naročito onih koje su imale moždane i srčane udare, jer upravo ona regenerišu te strukture i ćelije u nama."

Konopljin protein

"U konopljinom semenu se nalazi visok nivo biljnog proteina, koji sadrži svih 20 aminokiselina koje postoje i na taj način ga čine kompletnim za čovekovu upotrebu, jer upravo ova jedinjenja omogućavaju regeneraciju svake ćelije. Ovo ćete često osetiti ako koristite konopljin protein u svakodnevnoj ishrani kao brzi podizač energije i elana. Ovakav protein u sebi ne sadrži ni laktozu, ni gluten i stomak ga lako vari, bez nadimanja i gasova. U semenu se nalazi veliki broj biljnih vlakana koja obnavljaju sluzokožu želuca i creva, daju osećaj sitosti, stabilizuju šećer u krvi. Pored ovih benefita, konopljino seme je bogat izvor vitamina i minerala i jednim obrokom obogaćenim konopljom možete značajno poboljšati svoj imuni sistem i doprineti zdravlju, jer sadrži gvožđe, bakar, cink, magnezijum, vitamine E, B1, B2, fosfor, kalijum, natrijum, mangan. Od konopljinog semena mogu se ceđenjem dobiti hladno ceđeno konopljino ulje i protein u prahu. Konopljini cvetovi i listovi se koriste za čaj, za obloge, mogu se dodati i u čorbe, poput koprive, zbog velikog sadržaja hlorofila i gvožđa, što joj i daje tamnozelenu boju. "

Dva puta više proteina negu u crvenom mesu

"Konopljin protein u sebi sadrži čak dvostruko više proteina od goveđeg crvenog mesa ili pilećeg filea, a sadrži i obilje neophodnih nutrijenata, pa ga možemo smatrati suplementom u prahu koji može da bude zamena za doručak, da obogati obrok, ili da bude jednostavna, brza užina u vidu proteinsko-voćnog šejka. Vrlo je lak za pripremu i dve supene kašike zadovoljiće dnevne potrebe organizma da se zaista osećate mnogo energičnije i bolje kada ga uzimate. Može se dodati u peciva, palačinke, ovsene kaše, ali i čorbe. Osobe koje imaju zavisnost od slatkiša su uspešno, brzo i lako rešile svoj problem upravo sa ovim proteinom."

Kako možete da napravite mleko od semena konoplje, pogledajte u videu ispod:

This browser does not support the video element.

Napravite mleko koje će vam obezbediti proteine i važne minerale i vitamine  tiktok/sofiathe_rd

Izvor: Sensa