S dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, postajemo podložniji prehladama i virusima. Da biste to sprečili, morate da ojačate imunitet, a to je najlakše učiniti raznovrsnom ishranom. Ipak, pojedine namirnice su posebno moćne, jer predstavjaju pravu riznicu važnih nutrijenata. Evo kojih 5 jefitninih namirnica jačaju imunitet i štite organizam:
1. Kiseli kupus
Kupus sadrži znatnu količinu minerala, uključujući kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe, kao i vitamine, među kojima najviše ima vitamina C. Zahvaljujući bakterijama mlečne kiseline koje nastaju tokom fermentacije, kiseli kupus doprinosi balansu crevne flore što je veoma važno za jačanje imuniteta.
2. Jogurt i kefir
Bakterije iz mlečne kiseline poboljšavaju varenje i pomažu telu da aktivnije apsorbuje hranljive materije. Probiotici koje sadrže fermentisani mlečni proizvodi poboljšavaju mikrofloru i jačaju imunitet.
3. Kivi
Ovo voće je među najbogatijim kada je količina vitamina C u pitanju. Zahvaljujući ovom vitaminu, proizvode se fagociti - posebne ćelije koje uništavaju mikroorganizme koji ulaze u krvotok. Takođe, vitamin C je snažan antioksidans koji smanjuje oksidativni stres.
4. Beli luk
Beli luk sadrži prirodni antibiotik - alicin, koji uništava štetne mikroorganizme. On počinje da se proizvodi u belom luku nakon mehaničkog oštećenja, stoga je dobro prvo ga iseći ili izgnječiti, ostaviti da stoji desetak minuta pa tek onda jesti.
5. Đumbir
Ovaj koren sadrži puno vitamina C i vitamina B, a zahvaljujući gingerolu, uništava gljivice, viruse i mnoge patogene organizme i upale.
Izvor: Sensa