Ovaj izuzetan dijetalni proizvod sadrži voćni šećer, obilje vitamina i limunsku kiselinu, piše Lovesensa.
Upotrebom ovog napitka tokom zime ojačaćete imuni sistem i tako se zaštiti od virusa i prehlada.
Prednost soka od mandarine je i u tome što poboljšava metabolizam i varenje, a pozitivno deluje i na kašalj otklanjajući upalubronhija i gornjih disajnih puteva.
Izvor: Lovesensa
Saznajte sve o ljutim papričicama i njihovom lekovitim svojstvima
Prema ajurvedi one spadaju u grupu začina koji zagrevaju i imaju opor, sladak ili ljut ukus. Iako se manje koristi za lečenje, slađe mlevene paprike ajurveda prepoznaje kao dobar lek za probleme sa urinarnim traktom, kod menstrualnih bolova, a i pomaže u boljoj cirkulaciji i podržava digestivnu vatru, agni.
Aktivni sastojak za koji se smatra da ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, kapsaicin, manje je prisutan u mlevenim slađim paprikama nego u gorčim i ljućim. On može da pomogne smanjenje triglicerida i holesterola u krvi i time utiče na sprečavanje razvijanja arterioskleroze, sprečavanje zgrušavanja krvi, a neka istraživanja navode da smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Jedan od razloga što se mlevena kajen papričica našla u toniku za kontrolu (ali ne za smanjenje, kako su mnogi mislili) telesne težine je taj što povećava metaboličku aktivnost (termogenezu) i upotrebu kiseonika i do 20 minuta nakon konzumacije. Asteci su kroz istoriju koristili čili papričice da bi se oslobodili zubobolje, dok ih je civilizacija Maja primenjivala kod pojačanog kašlja, astme i bolnog grla. Nema veće svetske kuhinje koja u pripremi hrane ponosno ne koristi cele ili mlevene paprike kao začin.
Da bi dobili najbolje od njihovih aroma potrebno je da ih zagrejete, najbolje u ulju, a ne da ih samo pospete sirove po hrani. Isto pravilo važi i za svežu kao i za mlevenu papriku – kupite što svežiju. Mađarska prepoznaje 8 različitih klasa mlevene paprike po kojoj je poznata u celom svetu, od delikatne i jarko crvene do ljute i narandžasto-braon, od blage i slatke, do jake i opore. Svaka će jelu dati vrlo svojstven pečat, te vam preporučujem da kad eksperimentišete imate na umu koju slatkoću, oporost ili ljutinu želite da dodate vašem delikatesu.
Probajte je i ovako:
- napravite pire od korenastog povrća i bundeve i pospite slatkom, dimljenom paprikom,
- vegetarijancima i veganima kojima nedostaje “ukus” mesa se preporučuje da u kuvanje uključe dimljenu papriku koja je sastavni deo mnogih mesnih proizvoda;
- kajen papriku dodajte gustoj toploj čokoladi, iznenadiće vas,
- nabavite “pimenton de la vera” kada želite nekoga da zadivite španskom paeljom.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!