Đumbir spada u grupu začina koji zagrevaju, a prema makrobiotičkoj teoriji kad ga konzumiramo, energija ide ka unutra. Saznajte kako da ga upotrebite u svojoj kuhinji.
Ako primetite da đumbir počinje da se suši, napravite sirup. Ova pikantna mešavina je pravo iznenađenje u biljnim čajevima, kao preliv za palačinke ili voćne salate ili u čuvenom ginger ale, samo dodajte sodu i servirajte sa kriškom limete (ili kuglom sladoleda od vanile). Na laganoj vatri pola sata kuvajte šolju oguljenog, izrendanog đumbira, šolju vode i pola šolje meda (ili sirupa od agave). Procedite i ohladite u sterilisanoj tegli. Po otvaranju čuvajte u frižideru do 6 meseci.
Još jedan dobar način da iskoristite đumbir je da ga ukiselite. U Japanu se služi za osveženje ukusa između različitih vrsta sušija, a ja ga koristim kao kućni lek za otklanjanje mučnine. U sterilisanoj tegli pomešajte 1/4 šolje sirćeta od braon pirinča, 2 kašike sirupa od agave ili meda, malo morske soli i dodajte parče cvekle koja će đumbir obojiti u lepu roze boju. Đumbir oljuštite i isecite na što tanje listiće. Stavite ga u teglu, poklopite i čuvajte u frižideru do dve nedelje.
Mleveni đumbir je dobra zamena kad nemate svež pri ruci. Umešajte ga u toplu čokoladu, presni čokoladni mus, koristite u marinadi za tofu ili ribu ili pospite po orašastim plodovima zajedno sa cimetom i pecite u rerni.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!