Da li postoji nešto slađe i ukusnije od bakinih medenjaka? Setite se opojnih slatkih mirisa iz bakine kuhinje koji vas priziva da uzmete još jedan vruć kolačić.

Naša čula pamte mnoge uspomene i razni mirisi, zvukovi i osećaji podsećaju nas na neke divne proživljene trenutke, a tako će vas ovaj kolač asocirati na porodični dom, mamine ili bakine kolače i mirise ljubavi.

Ovo nisu klasični medenjaci, ali jeste kolač koji će vas sigurno vratiti u detinsjtvo i očarati vas harmoničnom kombinacijom ukusa.

Evo kako da ga napravite:

Sastojci:

  • 500 g brašna (može i integralno)
  • 2 šolje kefira
  • 1,5 šolje smeđeg šećera
  • 2 kašike meda
  • 2 jaja
  • kesica praška za pecivo

Fil:

  • 500 g pavlake (može sojina) šećer
  • po 30 g suvih šljiva, suvih kajsija i badema

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. U jaja sipajte kefir i dodajte med. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte u smesu.
Podelite testo na pola i prvu polovinu stavite u posudu za pečenje podmazanu uljem. Pecite rernu na 180 stepeni Celzijusa dok ne dobije zlatno-braonkastu boju. Isti postupak ponovite sa pečenjem druge korice. Kada se kore ispeku i ohlade, isecite ih na dva dela i od njih napravite četiri kore.

Fil pripremite tako što ćete umutiti pavlaku i u nju dodajte suvo grožđe, suve šljive i sitno iseckane bademe. Svaku koru premažite filom i tako sve do vrha. Površinu i stranice torte takođe premažite preostalim filom. Po želji, tportu možete posuti cimetom.

Izvor: Lovesensa