Torta naopačke sa nektarinama

Sastojci za karamelizovani sloj sa nektarinama:

  • 4 kašičice otopljenog kokosovog ulja
  • ¼ šolje kokosovog šećera
  • 3 nektarine (ne jako zrele) narezane na kriške

Sastojci za biskvit:

  • 1 polja bademovog mleka (ili nekog drugog biljnog mleka)
  • 1 kašika soka od limuna
  • ¼ šoljice kokosovog ulja
  • ½ šoljice kokosovog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1,5 šolje pirova brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice korijandra u prahu
  • ¼ kašičice cejlonskog cimeta u prahu
  • po 1/8 kašičice đumbira i muskatnog oraščića u prahu

Priprema:

Za karamelizovani sloj:

1. Pouljitedno i strane kalupa za pitu ili tortu kokosovim uljem. Pospite ravnomerno kokosovim šećerom.

2. Preko sloja šećera poređajte ravnomerno kriške nektarina.

Za biskvit:

1. U maloj posudi pomešajte bademovo meko i sok od limuna pa stavite sa strane.

2. Zagrejte rernu na 180 Celzijevih stepeni.

3. U posudu sa bademovim mlekom dodajte kokosovo ulje, kokosov šećer i ekstrakt vanile. Dobro izmešajte viljuškom sve dok se šećer ne istopi i ulje lepo ne pomeša s bademovim mlekom.

4. U zasebnoj posudi pomešajte pirovo brašno, prašak za pecivo, so i začine. Napravite udubljenje u sredini pa dodajte polovinu vlažne smese od bademovog mleka. Polako umešajte tu polovinu pa dodajte i drugu polovinu vlažne smese. Nežno sve umešajte tako da više nema grudvica (nemojte preintenzivno mesiti kako se ne bi otpustio gluten).

5. Dobijeno testo nežno izlijte preko nektarina u kalupu. Pecite 30-35 minuta na srednjoj rešetki u rerni sve dok se ne zazlati na vrhu.

6. Ostavite tortu da se hladi 10-15 minuta, a zatim je nežno preokrenite. Isecite i poslužite.

Izvor: Alternativa za vas