Sastojci:

  • ½ šolje heljde
  • 2/3 šolje bundevinih semenki
  • 2 mala luka
  • 1 vezica svežeg vlašca
  • ½ šolje sitno izrendanog celera
  • ¾ kašičice soli
  • 1 kašičica suvih začina (origano ili mešavina za pizzu)
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ¼-½ šolje vode

Priprema:

Heljdu i bundevine semenke u zasebnim činijama prekrijte vodom i pustite da se namaču preko noći. Heljdu dobro isperite pod tekućom vodom i ocedite. Dobro ocedite i semenke bundeve. Sve sastojke, osim vode, stavite u blender visoke brzine i miksajte nekoliko minuta, uz postepeno dodavanje vode, da dobijete gustu, glatku pastu sličnu namazu. Pleh za pečenje obložite masnim papirom pa po njemu lopaticom ravnomerno razmažite smesu za krekere u debljini oko 1 mm. U rerni upalite ventilator i namestite temperaturu na 80 stepeni, pa stavite pleh u sredinu. Krekeri će se mnogo bolje osušiti ako između vrata rerne umetnete debelu krpu - tako će vazduh da cirkuliše, temperatura sušenja biće niska, a nutrijenti iz namirnica ostaće netaknuti.

Krekere možete sušiti i u dehidratoru ako ga imate. Nakon sat sušenja, kad smesa postane malo kompaktnija, nožem obeležite oblik krekera pa smesu istresite naopako na lim za pečenje i sušite još neko vreme (zavisno želite li da ostanu mekani ili budu hrskavi). Čuvajte u zatvorenoj posudi i poslužite uz neki fini namaz, poput gustog majoneza od oraha (na slici). Bundevine semenke možete zameniti nekim drugim semenkama ili orašastim plodovima, a celer i vlašac povrćem po svom izboru.