Od 27. septembra Merkur kreće unazad - retrogradni Merkur biće u znaku Vage, a to će trajati sve do 18. oktobra. On usporava, vraća unazad, neretko otežava sposobnost da vidimo krupniju sliku, nešto se kvari ili odlaže. Ne govorimo baš sve, prećutkujemo neke stvari, a odgovori i informacije koje tražimo dolaze sa zakašnjenjem.

Retrogradni Merkur nije loš uticaj. Omogućuje nam da budemo introspektivni, dublje promislimo o nekim okolnostima, damo si dovoljno vremena za odluku dok okolnosti ne budu zrele za delovanje. Retrogradni Merkur u Vagi usmerava naše misli na odnose s drugima. Pokušavamo pronaći ravnotežu između ispunjenja ličnih potreba i očekivanja drugih. Mogli biste primetiti da u ovom periodu ne možete uspostaviti zdravu interakciju, vi ili druga strana niste spremni na razgovor, osetljive teme se izbegavaju. Nije ni to tako loše. Dajte sebi vremena da bolje vidite, shvatite i prikupite dovoljno informacija, a za odluku nikad nije kasno.

Sve ono što ste gurnuli pod tepih, polako izlazi na površinu. Javlja se i neodlučnost, što dalje, kako pristupiti okolnostima koje su nas zadesile? Ako niste sigurni, dajte sebi vremena, ali i pružite potrebu informaciju osobi koja čeka na vašu odluku. Možete shvatiti da su neke vaše pretpostavke o namerama jedne osobe pogrešne. Moguće je i da vaše reči budu pogrešno shvaćene i interpretirane.

Primetite li da u vašem odnosu dolazi do distance ili da izostaje ona bliskost i povezanost, to ne mora biti nužno loše. Možda je potrebno samo malo vremena da oboje razmislite i da se stvari preslože. Pojavljuje se jedna osoba iz vaše prošlosti. Ponovno se javlja, želite li obnoviti taj odnos? Prisećate se nekih okolnosti iz prošlosti, možda upravo sada dobijete potpunije informacije i pronađete mir s onim što je bilo. Stavlja li vas neko na čekanje? Želite li pristati na to?

Pravda, diplomatija, život u vezi ili braku, parnice, ugovori i poslovna partnerstva s ovim Merkurom dobijaju na važnosti. U svom retrogradnom kretanju Merkur će se suočiti s Plutonom 1. i 2. oktobra, te 2. nvembra pa u tim danima očekujte obnovu jedne priče koja se zbivala od 21. do 24. septembra.

U periodu oko 3. novembra u potpunosti ćemo shvatiti sve ono što se zbivalo od početka njegovo retrogradnogkretanja. Put će se u potpunosti očistiti i biće nam jasno šta dalje.

Izvor: Sensa