Bez obzira da li živite u malom ili velikom stanu, previše stvari u domu pretrpava prostor i otežava čišćenje i trud da stvorimo red. Poznata Japanka Mari Kondo koju često nazivaju najurednijom ženom na svetu, razvila je KonMari metod za sređivanje doma koji zapravo podrazumeva jednostavnu organizaciju prostora kako bi dom uvek bio uredan.

Njena metoda je toliko efikasna i donosi sjajne rezultate, pa mnogi smatraju dapredstavlja jednu sasvim novu organizaciju života, uvlači sreću i slobodu u dom. Povećana produktivnost, smanjen nivo stresa, poboljšan fokus, bolja kontrola okruženja - samo su neke od dodatnih prednosti ovog načina sređivanja kuće.

Evo koje 3 stvari treba da izbacite iz svog doma kao dobar početak:

1. Knjige koje ne čitate - Gomila knjiga koje samo čuvate na plicama, već ste ih pročitali, a neke nameravate da pročitate, samo skuplja prašinu. Ovde je važno da napravite selekciju - koje knjige su vam zaista važne, kao uspomene, pokloni, bude u vama pozitivne emocije, kao i koje ćete zaista pročitati. Njih odvojite na jednu stranu, a sve koje ste pročitali, u vama ne izazivaju osećanja, ili su već dugo tu, ali nikako da ih pročitate, možete donirati, reciklirati ili pokloniti nekome.

2. Stari dekorativni predmeti - To mogu biti pokloni, suveniri, sitnice... Ako postoje predmeti koji su skrivni u vašoj fioci ili ih čuvate ispod kreveta u spavaćoj sobi, u podrumu, tavanu, možda je pravo vreme da ih odbacite. Njihova svrha je već završena! Zahvalite im se na radosti koje su vam pružile i izbacite ih iz svog doma.

3. Odeća koja će vam nekad zatrebati - Da li i vi od mnogih odevnih komada iz svog ormana zapravo polovinu ne nosite? Mnogi ljudi čuvaju staru oseću ili ona koja im ne prija samo sa mislima da će im jednom zatrebati. Vreme je da ponovo razmislite, i zaista sačuvate samo ono što vam koristi - ostalo je nered u vašoj kući. Možete donirati odeću koju ne nosite.

Mari Kondo ističe da je najbitnije da svaka stvar ima svoje mesto u domu - to može sačuvati red. Kada uizmete jednu stvar, odmah je nakon upotrebe vratite na svoje mesto. Ovo jednostavno pravilo je presudno za uredan dom. Takođe, preporučuje da skladištite vertikalno, što podrazumeva da nikada stvari ne držite na gomili, jer će one na dnu biti zatrpane, zaboravljene. Složite stvari tako da svaki predmet bude vidljiv kada na primer otvorite fioku, ormarić u kuhinji ili garderober. Na ovaj način lakše koristite stvari, ali i održavate čistoću.

Izvor: Sensa