Preduslov za čist i uredan dom jeste da se što češće otarasite nepotrebnih stvari. Japanski stručnjaci za sređivanje doma smatraju da ovo ne pomaže samo da kuće bude uredna, već i naš um. Prema njihovom mišljenju ovih 5 stvari iz kuće treba da izbacite ili reciklirate svake nedelje, odnosno na svakih 7 dana:

1. Otpadni papir - Za nedelju dana može se skupiti velika količinu novina, flajera, računa i kartonskih kutija. Japanci kažu da ako u kući ima puno nepotrebnog papira, soba je ispunjena haosom. Najbolji način da se rešite starog papira jeste da ga reciklirate.

2. Male stvari po stanu - Mnogo beskorisnih sitnica se takođe može nakupiti u različitim uglovima vaše kuće: od novčića i dugmadi, do delova polomljenih igračaka i istrošenih baterija. Japanci preporučuju da se sve ovo prikupi tokom nedeljnog čišćenja, pažljivo sortira i reciklira ili jednostavno baci. Možete napraviti kasicu prasicu za novčiće koje nađete kod kuće, to može biti vaša dodatna ušteđevina.

3. Sunđeri za pranje sudova - Sunđeru su jedna od najprljavijih stvari u kući, na njima se skuplja puno bakterija. Zato je važno da ih redovno menjate, pa jednom sedmično zamenite stare sunđere novim.

4. Uvelo cveće - Prema feng šuiju biljke koje uvenu privlače negativnu energiju. Zato je važno da kada se cveće osuši, zamenite buket novim i tako unesete u dom novi izvor lepote i pozitivne energije.

5. Bočice potrošenih kozmetičkih prozvoda - Nemojte nedeljama čuvati stare bočice u kupatilu, jer tako samo zatrpavate prostor, činite ga neurednim. Izbacite iz kuće i reciklirajte prazne boce, zamenite ih novim - kupatilo će ovako biti sređenije i urednije.

Izvor: Sensa