Čišćenje kuće nije samo stvar higijene, već i pokazivanje poštovanja pema svom domu i sebi. Uredan dom je sećan dom, a ukoliko je u klući sve sređeno, i energija u takvom domu biće blagorodna i pozitivna. To ne znači da svakog dana treba da trošite vreme u raspremanju kuće, ni da postanete "rob" sopstvenog doma. Postoje jednostavni trikovi koji mogu pomoći da za kkratko vreme očistite ceo svoj dom i dugo ga održavate urednim - neke od njih pokazala je infulenserka Danijel Diksion.

Ona tvrdi da celu kuću detaljno možete očistiti za sat vremena, samo morate biti efikasni i imati dobar plan. Pre nego što počnete da čistite, influenserka za sređivanje doma ima važne savete za vas:

1. Najefikasnije ćete kuću srediti ujutru kad aimate najviše energije i motivacije - savršen tajming je posle šoljice kafe
2. Obavezno pustite muziku kjoju volite i koja će vas opustiti, obucite nešto udobno
3. Prvo započnite od najneurednije prostorije u kući, a onda čistite sve do one koja je najviše sređena.
4. Možete koristiti štopericu kao vidu motivacije - takmičite se sami sa sobom

Evo saveta influenserke kako da očistite svaku prostoriju u domu

Kuhinja (10 minuta) - Rernu počnite da čistite uveče pre spavanja. Napravite sredstvo od 80 ml vode, 80 ml sirćeta i 130 grama sode bikarbone. Sredstvo nanesite na unutrašnjost rerne, a sledećeg dana isperite vodom. Operite sve prljave sudove, krpe bacite na pranje, obršite sve površine, kao i slavine. Preporuka je da za uklanjanje belih fleka sa slavina koristite limun i sodu bikarbonu. Usisajte i obršite podove.

Dnevna soba 10 minuta (10 minuta) - uklonite prljavo poduđe i operite, takođe, odeću stavite na pranje. Protresite jastuke, prekrivače, pa namestite. Obršite prašinu sa stolova, komoda i nameštaja. Otvorite prozore, a onda pospite sodu bikarbonu po tepihu, pa usisajte. Soda će ukloniti prljavštinu i neprijatne mirise. Nemojte zaboraviti na prostor iza kauča i fotelja. Uvek na kraju usisavajte kako biste usisali svu prljavštinu i prašiinu koja je tokom čišćenja pala na pod.

Kupatilo (15 minuta) - Tuš kabinu i kadom očistite alkoholnim sirćetom kako bi se uklonile fleke od kamenca. Poprskajte svuda sirće, možete noć pre čišćenja, pa sutra obrišite slavine, vrata tuš kabine kadu, umivaonik. Prvo očistite spoljni deo wc šolje, pa unutrašnji kako ne biste širili klice okolo. Redovno ispirajte sunđer. Za čišćenje kupatila koristite uvek toplu vodu. Usisajte i obrišite podove, pa zamenite stare peškire novim kako bi sve bilo potpuno sveže.

Dečija soba (10 minuta) - Ovd emožete angažovati i mališane da vam pomognu. Skupite igračke u kutije, garderobu koja je nošena stavite u korpu sa prljavim vešom. Raspremite krevet, otvorite prozor. Plastične igračke možete oprati i u mašini za pranje sudova. Deci dajte zadatak da gumicom uklone crteže sa zidova. Obavezno pogledajte ispod kreveta da se nije podvukla neka igračka ili knjiga. Usisajte i obrišite prašinu.

Spavaća soba (10 minuta) - Prvoodložite odeću za pranje. Protresite jastuke, zamenite posteljinu. Nakon pranja, posteljinu uvek slažite u paru, kako biste je kasnije lakše izvlačili iz ormana i sačuvali urednost. Otvorite prozore kako bi svež vazduh ušao u sobu. Prebrišite prašinu, pod i usisajte.

Ukoliko vam ostane 5 minuta, možete ih iskoristiti za jednu od sledećih aktivnosti:  brisanje kvaka, usisavanje stepenica, proveru da li je još nešto ostalo nesređeno, za uključivanje mašine ili izbacivanje smeća.

Ispod pogledajte ubrzan video snimak čišćenja kuće po savetima influenserke!

Kako da očistite kuću generalno za sat vremena Instagram/housetohomeatlast

Izvor: Sensa