Pripadnici vatrenih znakova vole uzbudljive situacije u kojima će testirati svoju snagu, takmičiti se, pokazati svoje veštine, izraziti mišljenje. U takvim situacijama osećaju životnost i uživaju, pa povremene stresne situacije mogu dobro da podnesu. Sve što ne može da se brzo reši i sve što im oduzima dragoceni osećaj nezavisnosti može da probudi negativne reakcije. Hronični stres može da ugasi unutrašnju vatru, pa se vatreni znakovi instinktivno od stresa brane - borbom!

Ovan

Ovan u stresnim situacijama spontano preuzima vođstvo, jer se oseća sigurnije kada zna da može da se osloni na vlastitu snagu i odlučnost. Odgovor na akutni stres je borba, a reakcija je munjevita. Kada ne može da pronađe brzo rešenje, Ovan počinje da se ljuti. Iskaljuje se na svima koji su mu se našli u blizini. Može da bude grub i bezosećajan, ali takvi ispadi ne traju dugo, ali mogu da naprave veliku štetu. Najbolje upravljanje stresom za Ovnove je da sačuvaju mir i da obuzdaju impulsivnost. Oslonac na vlastito samopouzdanje i spremnost da pomogne, pokrene i nadahne druge važne su vrednosti ovog znaka koje u stresnim situacijama mogu još jače da dođu do izražaja.

Lav

Lav će na stresnu situaciju da reaguje burno i napravi veliku dramu. Kada drama malo splasne, odlučno se hvata ukoštac sa izazovom, uporno i samopouzdano odrađuje sve do kraja. Negativna reakcija na stres često je preterani ponos - ne želi da prizna koliko je uznemiren. Neće da traži pomoć, jer bi tako morao da prizna da ispod samopouzdane spoljašnosti postoje i neke slabosti. Nadmenost je još jedan znak da je ušao u odbrambeno ponašanje. Stresom će bolje upravljati kada smiri uzavrela osećanja i objektivnije sagleda situaciju. Ako smogne snagu da skine masku nepogrešivog samopouzdanja i podeli brige i potraži pomoć, dobiće podršku i ljubav koje ga osnažuju.

Strelac

Strelac pod stresom ne gubi optimizam, jer pretpostavlja da u izazovnoj situaciji postoji neka važna životna lekcija. Prilagodljivost mu pomaže da uoči šta je u stresnoj situaciji stvarno važno, a na šta ne treba da gubi vreme. Isprobava različite pristupe rešenju stresne situacije, oseća se sigurnije kada zna da ima mnogo opcija. U najkritičnijim situacijama spreman je i da pobegne sa obrazloženjem da ima pravo na sopstvenu slobodu i vlastiti život. Od uvek vedrog i pozitivnog Strelca ljutnja je reakcija koja se najmanje očekuje, pa će mnogi da se opeku na toj vatri i da se neprijatno iznenade. Strelac najbolje izlazi na kraj sa stresom - kretanjem. Hodanje, sportske aktivnosti, osećaj slobode!

Izvor: Sensa/ Sensa.hr