Pluton je planeta smrti i ponovnog rođenja. Kada je retrogradan otvara nam prostor da radimo na sebi u dubljim slojevima bića.

Od 1. maja pa do 10. oktobra 2023. godine nas očekuje upravo takvo, duboko putovanje u središte sebe.
Svoje retrogradno putovanje 1. maja Pluton započinje u znaku Vodolije gde će ostati do 11. juna kada će ući u znak Jarca.
Plutonov ulazak u znak Vodolije označava početak novog ciklusa. Neki ga čak definišu kao ulazak u doba Vodolije. Pluton u Vodoliji najavljuje i veliki tehnološki napredak, jasniji fokus na zajednici i humanosti kao i duhovni razvoj.

Sve što Pluton donosi ima svoju svetlu i tamnu stranu – staro umire, novo se rađa i dešavaju se transformacije. Ovaj planetoid simboliše uzdizanje iz pepela i sa sobom nosi energiju snažne i duboke transformacijie na kolektivnom nivou.
Retrogrdani Pluton nas i na ličnom nivou poziva da se osvrnemo unazad i procenimo kako se naš život transformisao posebno od 23. marta 2023. godine: kako smo se mi promenili i evoluirali? Da li smo i mi doživeli preporod ili smrt?

Sa kompleksnim porukama koje nam Pluton šalje moramo da budemo strpljivi jer svoje retrogradno putovanje kroz znak Jarca nastavlja do novembra 2024. godine kada će definitivno ući u znak Vodolije i otkriti svoj puni potencijal.
Energija retrogradnog Plutona može da bude zastrašujuće snažna: dok je direktan poziva nas da se suočimo sa spoljašnjim izazovima, a kada je retrogradan usmerava nas da se zagledamo duboko u sebe. Energija Plutona ponekada zahteva da se staro u potpunosti raspadne, polomi i sagori kako bi se rodilo nešto novo. To znači raskid sa starim paradigmama i idejama što može boiti veoma uznemirujuće in a ličnom i kolektivnom nivou.
Biće ovo i period kada ćemo se suočiti i sa svojim mračnim delovima duše, sa svojom senkom i mislima i emocijama koje potiskujemo.

Period od 1. maja do 11. oktobra 2023. godine

U ovom period nas očekuju brojne lične transformacije iako ne bez svojih izazova i poteškoća. Treba da se pripremimo i na izlive mračnijih impulse i bazičnih emocija.
Moguće je i da će se mnogi od nas suočiti sa željom da poseduju moć ili snažnim osvetničkim emocijama – pažljivo treba da razmotrimo da li nas postupci motivisani ovim emocijama i potrebama vode ka nečemu ili ne.
Ukoliko imate rane iz prošlosti i osećanja koja ne možete da otpustite, narednih nekoliko meseci će biti odličan period da se pozabavite bolnom prošlošću. Energija Plutona vam može pomoći da osvetlite događaje iz prošlosti i tako ih se konačno oslobodite.
Takođe, izvrsno je vreme za brigu o zdravlju na svim nivoima. Promene načina ishrane, meditiranje, psihološko savetovanje, različiti tretmani – tokom ovog perioda njihovi efekti će biti pojačani i uspešniji.

Kako da iskoristite energiju retrogradnog Plutona?

Uradite iskrenu procenu svog života od marta do oktobra 2023. godine. Šta se promenilo? Šta je potrebno da se još menja?
Poštujte svoje potrebe za mirom i kontemplacijom.
Radite sa svojom senkom.
Suočite se sa svojim strahovima i shvatićete da vas više ne drže u šaci.
Otpustite sve ono što nije pod vašom kontrolom.
Opustite bol iz prošlosti koji vas blokira.
Hrabro pokažite svoju moć i procenite koja uverenja vam tu moć oduzimaju.

Pitanja za retrogradni Pluton:

Mogu da transformišem svoj život uz/sa…
Najviše se plašim…
Najmoćnija sam kada…
Ove stvari više ne funkcionišu u mom životu:……..
Otpuštam kontrolu od/nad ……

Izvor: Sensa