Koliko god se retrogradnosti osećale kao korak unazad, one su neophodan deo našeg puta napred. Retrogradne planete traže od nas da prestanemo da se krećemo dovoljno dugo da bismo mogli da pogledamo oko sebe i shvatimo šta se događa. One su dar refleksije koji omogućava uvid, introspekciju koja donosi samosvesti prostranost koja omogućava asimilaciju već preduzetih akcija.

Saturn u Ribama
Kao spoljna planeta, Saturn uglavnom provodi dve do tri godine u svakom znaku, dok unutrašnje planete, kao što je Merkur, provode samo nekoliko nedelja u znaku. Ovi duži tranziti predstavljaju veća poglavlja u našim životima. Saturn je 7. marta 2023. godine ušao u novi znak, posebno u vodene dubine Riba i pretrpeo je suštinsku promenu. Bio je to kosmički pokret koji je pokrenuo novo poglavlje u svima nama, pojedinačno i kolektivno.
Iako se Saturn povezuje sa svakim od nas na jedinstven način, njegova namera ostaje ista — da nas dovede do ovladavanja sobom. Predstavlja urođenu potrebu da ostvarimo svoj potencijal, da postanemo ono što treba da budemo, da putujemo putem koji je samo naš. To je put koji zahteva odgovornost, izazove, ograničenja, fokus, odlučnost, vreme, posvećenost i strukturu.
Saturnov lek je ograničenje. Iako to nije očigledno, postoji inherentno ograničenje u našem ljudskom iskustvu i fizičkoj stvarnosti. Dok su energija i duh po prirodi bezgranični, sam čin inkarnacije u ovu stvarnost je ograničavanje tog beskonačnog izraza.
Sa ezoterične tačke gledišta, Saturn se može tumačiti kao vladar nad našim zemaljskim ljudskim iskustvom. Ograničenja koja nameće mogu se odnositi na vreme, mogućnost, zdravlje, kretanje, resurse, percepciju, razumevanje, izražavanje, vezu ili nešto drugo.
Dok je Saturn u Ribama, učimo kako da se duhovno podržimo, bilo kroz granice, strukturu da dovedemo svoju maštu u formu, majstorstvo umetničkog izražavanja, odgovornost za naše mentalno i emocionalno zdravlje, ili otpornost koja seže do neopisivih visina jedinstva i empatija.

Retrogradni Saturn
Retrogradni Saturn, koji je počeo 17. juna 2023. godine, je naša prilika da budemo u miru sa ovim novim poglavljem i svim onim što nas poziva da doživimo. Bićemo u ovom prostoru do 4. novembra 2023. godine, kada Saturn ponovo kreće napred. Do tada, dozvolite sebi da usporite i posmatrajte pozive Saturna u Ribama koje ste doživeli poslednjih meseci.

OVAN

Saturn u Ribama je duboko unutrašnje poglavlje za vas. Ovo vreme govori o završecima, predaji, raščišćavanju i ponovnoj izgradnji vaše veze sa božanskim kroz uklanjanje onoga što vas više ne podržava.
Dok retrogradni Saturn prolazi kroz vašu dvanaestu kuću, on putuje kroz podzemni svet podsvesti gledajući prema vašim obrascima, sistemima verovanja i emocijama koji se nalaze u vašoj psihi i utiču na vaše iskustvo na beskorisne načine. Malo je važno da li oni pripadaju vama, vašim roditeljima, vašoj porodici ili kolektivu.
Ponudite sebi prostor i tišinu koji omogućavaju introspekciju. Istražite šta vam znače energetske i emocionalne granice i šta vam mogu ponuditi. Dok smo u 12. polju, mi smo usklađeni sa kolektivnom svešću gde razdvajanje prestaje da postoji. Iako ovde postoji predivan osećaj jedinstva, darovi koji se nalaze u ovom jedinstvu mogu se ponuditi samo kada postoje granice koje razlikuju ono što ste vi i vaše od drugih. Ne morate da preuzimate tuđe emocije, niti morate da držite težinu očekivanja, strahova ili bilo čega što nije vaše.

BIK

Kada razmišljate o svojoj budućnosti, kuda vas vode te misli? Kada razmišljate o budućnosti kolektiva, koje je vaše mesto u tome? Dok Saturn sedi u Ribama, ova retrogradnost vas poziva da razmislite o svom osećaju odgovornosti za svoju budućnost i svoju zajednicu. Koje su vaše vizije veće od života? I kako saturnovska područja istrajnosti, truda, discipline, odgovornosti i fokusa mogu podržati ove vizije?
Postoji prelepa veza sa zajednicom sa Ribama koje plivaju kroz vašu jedanaestu kuću koja sadrži intuitivno znanje i empatiju za ono što je kolektivu potrebno da napreduje. Ovaj tranzit traži od vas da uravnotežite ovu empatiju i brigu za svoju zajednicu sa brigom za sebe kako biste mogli da se pojavite sa svojim darovima za zajednicu.
Razmišljajte o emocionalnim granicama i energetskoj higijeni. Kako možete da se izgradite na način koji vam omogućava da se povežete sa potrebama svoje zajednice, a da ne budete preopterećeni, iscrpljeni ili zbunjeni u svom pravcu? Ovo vam nudi Saturn.

BLIZANCI

Saturn u Ribama vas poziva da savladate svoju karijeru, ambicije, osećaj autoriteta i svoju reputaciju, Blizanci. Tokom ove retrogradnosti, dozvolite sebi da razmislite o poslednjih nekoliko meseci. Kako se vaš osećaj odgovornosti promenio u vašoj karijeri? Kada razmišljate o ambiciji, gde vas odvode um, telo i emocije?
Saturn predstavlja potrebu da se ostvari urođeni potencijal. Ovo je vreme da izazovete sebe, preuzmete odgovornost za svoj put, ciljeve, ambiciju i strukturu. Ne na način koji vas iscrpljuje, već na način koji vam služi, služi vašoj viziji, služi vašem ispunjenju i služi snovima koje želite da živite. Zaslužujete da budete podržani u izgradnji svoje imperije, a Saturn želi da vam bude ta podrška čak i ako vam u početku bude teško.
Iako ova retrogradnost može da uspori stvari, dozvolite sebi da prvo razmislite o svom putu u karijeri i o tome šta želite za sebe, tako da kada se Saturn okrene direktno, možete iskoračiti napred jasno i inspirisano.

RAK

Ovo je filozofsko poglavlje za vas. Saturn u Ribama vam pruža priliku da ponovo izgradite bolje razumevanje smisla života i svog mesta u njemu. Ova retrogradnost poziva na prostranost kako biste mogli da razmislite i integrišete svoje dugogodišnje iskustvo u svetu.
Tada možete doći do nijansiranijeg razumevanja kako pronaći smisao u svemu. Bilo da se pronađe kroz studije, putovanja ili novi odnos sa duhovnošću, to je poziv da proširite i definišete svoja uverenja kako bi vas ona podržala dok se krećete kroz svet.
Vrata ka božanskom koje utelovljuju Ribe mogu biti podrška u ovom trenutku u uspostavljanju vaših sistema verovanja, bilo da to tražite kroz meditaciju, rad utelovljenja, kreativno izražavanje ili bilo šta što vas povezuje sa vašom duhovnošću.