Koliko puta ste što u šali a što u zbilji čuli da je nekom za neku životnu nedaću kriv retrogradni Merkur jer najjesnostavnije je za sve nedaće okriviti nebesko telo i horoskop. Poslednjih dana o retrogradnom kretanu Merkura koji počnjie 25.aprila pišu astrolozi, a oni koji veruju astrologiji strepe. Čime vlada planeta Merkur, šta znači njeno retrogradno kretanje i na šta utiče, za Sensu je ispričala astrološkinja Sandra Ristić - Astrologija Sandrina.

"Planeta Merkur vlada komunikacijom, opisuje na koji način mislimo, kako pričamo. Pokazaće koje nas informacije zanimaju. Merkur vlada ugovorima, papirima, knjigama, tehnikom, telefonima, kompjuterima, automobilima, saobraćajem, prevoznim sredstvima. Retrogradno kretanje Merkura ukazuje na to da naš um usporava. Retrogradnost ima tendenciju da nas vrati u prošlost. Da mislimo na odnose koji su prekinuti. Zadatak retro Merkura je da nas vrati na mesto gde se desio izazov i prekid u komunikaciji da bismo nešto iz toga naučili. U ovom periodu nastupa konfuzija u našem umu. Utiče na to da ne razumemo druge ljude, da pogrešno čujemo i upamtimo. Da ponekad moramo dva puta da uradimo istu stvar. Zaboravimo bitan dokument, ključeve, papir, novčanik dok izlazimo iz kuće. Gužva se aktivira u saobraćaju. U pricipu, retrograni Merkur znači da bi trebalo da usporimo kada ne ide. Da pročitamo više puta mejlove, ugovore, papire. Da se fokusiramo na pisanu komunikaciju, nikako na usmenu", kaže Sandra.

Kad nam u 2024. stiže retrogradni Merkur

Budući da smo jedan retrogradni Merkur već preživeli početkom godine, koliko će puta još do kraja 2024. on uticati na naše živote – svi strepe od njegovog retrogradnog kretanja 25. aprila. I na pitanje da li je retrogradni Merkur toliko opasan, astrološkinja nam daje odgovor: "Retrogradni Merkur nije pojam koji bi trebalo da aktivira strah i strepnju u nama. Dešava se svake godine, tri ili četiri puta, tako da je prirodan proces. Potrebno je da se u tom periodu više koncentrišemo. Potrebno je da svaki put kada se dešava ova astro pojava da tada usporimo, da se bavimo unutrašnjim procesima. Nema potrebe da se vraćamo u prošlost, ali možemo pogledati šta je to bilo nekada i da uvidimo greške, kako ih nikada više ne bi ponovili. A 25. aprila Merkur kreće direktno, ali iz senke izlazi 14. maja. Potrebno je da sačekamo početak maja i tada ćemo osetiti kako nam se fokus lagano vraća. Sledeći retrogradni Merkur nas očekuje od 5. do 28. avgusta. Takođe, krajem godine nas očekuje poslednje retro kretanje za ovu godinu, od 26. novembra do 15. decembra. Dosta se pažnje priznaje ovom astrološkom pojmu, a na kraju iz  tog perioda uvek nešto naučimo."

Šta to znači za sve znakove i na koga će posebno uticati?

"Najviše utiče na ljude koji imaju Sunce, Mesec ili podznak u Blizancima ili Devici. Ali kako je Merkur lična planeta koja opisuje kako mislimo, govorimo, kako pišemo i kako komuniciramo, on utiče na svakog od nas. Retrogradni Merkur znači pad koncentarcije za sve znakove. Uvećava pažnju na više strana. Podiže zbunjenost, zaboravnost i nerazumevanje. Teže je komunicirati i dogovarati se u tom periodu. Ali kada ovo sve znamo i ako nam se namesti bitan događaj, projekat, posao, nova ljubav - da ne odustajemo i ne odlažemo to za kasnije. Samo da se više uključimo, da čitamo sitna slova u ugovorima, na sastanku da pažljivo pratimo sagovornika, da zapišemo obaveze i da pitamo ako nam nešto nije jasno. Takođe, i u privatnim situacija da razgovaramo kada nešto nije jasno, ali ponekad i da čitamo između redova, kada je to potrebno."

Koji retrogradni Merkur će ove godine biti "najopasniji" i na koji način će pogoditi sve znakove?

"Svaki retro Merkur je skoro isti. Jedina razlika je kada se nađe u korelaciji sa drugim planetama. U aprilu je najintezivniji jer su se u znaku Ovna susreli Venera, Merkur, pomračenje Sunca, kao i Hiron. Tako da pored izazova u komunikaciji imali smo susret sa sobom na mnogim poljima. Aktivirale su se naše slabosti. Upoznali smo svoju najslabiju tačku i to je u mnogima pokrenulo agresiju i ljutnju. U avgustu, Merkur će krenuti retro iz znaka Device, gde je njegovo sedište. Obično je to period kada intenzivnije osetimo problem pri sklapanju dogovora. Nijedan retro Merkur nije opasniji od ovog drugog. Slični su i donose nam rad na sebi. Tada se aktivira potreba da se zagledamo unutar svoje duše, da pogledamo duhovnost, da razumemo svoje nesvesne potrebe. Tokom aprila pokrenuli su se i drugi astrološki izazovi. Ali opet ne bih rekla da su zvezdane postavke pojačale retro Merkur, već da one rade svaka za sebe. Mi ih osećamo intenzivnije jer, osim gubitka fokusa i pada koncentracije, uporedo se pokreće rešavanje i u drugim sferama našeg života. Izazov koji će se aktivirati krajem novembra i tokom decembra je to što će Merkur biti u opoziciji sa Jupiterom. Jupiter će pojačati i povećati sve ono čime vlada Merkur. Tada će nam biti mnogo toga nejasno. To neće biti idealan period za putovanja. Potrebno je da proverimo dokumenta i novac ako putujemo krajem godine. Neophodno je da se više kocentrišemo i da se više odmaramo", zaključuje astrološkinja Sandra Ristić za naš portal.

BONUS VIDEO:

Devojke u ovom znaku mogu da nateraju svakog da se zaljubi u njih TikTok/anna.halk

Sensa/Z.A.