Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subotom vlada Saturn: zašto je dobro da na ovaj dan očistite mesto na kom stanuje duša

U subotu je dobro pomoći nekome ko je na neki način ugrožen. Takođe, valja čistiti dom na ovaj dan, ali i svoj unutrašnji dom, mesto gde prebiva duša. Bilo koja vrsta čišćenja se preporučuje...

  Izvor: Foto: Profimedia

Saturnovo ime je Shani na sanskritu. On je planeta koje se mnogi boje a zapravo je naš najbolji učitelj. On predstavlja poriv za sigurnošću a izvlači na površinu duboke strahove od života, hladnoće ili melanholije. Deluje sporo, hladno i tamno a pod njegovim uticajem imamo osećaj kao da je vreme stalo. Upravo i jeste tako, vreme stane kako bi raščistili sve ono iz prošlosti što nas vuče unazad i zaustavlja put unaprijed. Saturn je i kao stari mudrac.

Donosi ozbiljnost, disciplinu, predanost, strpljenje i istrajnost. Podržava duboka učenja i kroz njega možemo duhovno napredovati. Saturnove boje su tamno plava, ljubičasta i crna. On vlada kožom, kostima i zubima. Povezuje nas sa elementom zemlje u nama pa je dobar dan i za provesti ga u prirodi, ili prošetati nekim gradskim parkom. Deo dana provedite u tišini (mauna), duhovnom proučavanju, razmišljanju o dugoročnim planovima i donošenju nekih važnih životnih odluka. Kroz jednostavan čin ćutanja i tišine, energija je sačuvana a božanski kvaliteti u nama rastu.

Venerin Petak: dan kao stvoren za druženje, ljubav i lepotu...

Tišina opušta i obnavlja a mnogi unutrašnji odgovori se razotkrivaju i razbistravaju um. Joga subotom može biti posvećena dužem ostajanju u asanama koje traže strpljenje i koje su vam teške. Poput kurmasane koja je pravi primer strpljenja, predaje i prepuštanja. Kurma znači kornjača na sanskritu pa se možete zamisliti kao da uvlačite svoja čula i um duboko na unutra. Kornjača je spora, dugovečna i lagano diše. Kurmasanu ponovite tri puta po deset dahova. Videćete kako težina popušta. Druga Saturnova asana je garudasana (položaj velike ptice). Osetite postojanost i snagu koja iz nje izvire.

Danas takođe možete raditi joni-mudru (takođe poznatu i kao shanmukhi) koja predstavlja "Zatvaranje sedam vrata". Ona je jedna od najvažnijih tehnika pratyahare. Blokiranje otvora na glavi dovodi do povlačenja čula i osluškivanja svog unutrašnjeg zvuka kog u jogi zovemo nada. Izvodi se tako što se sedi u lotosu ili polu-lotosu uspravne kičme i glave. Laktovi su podignuti u visini ramena i paralelno s podom. Uši se zatvaraju palcima, oči kažiprstima, nozdrve srednjim prstima, gornja usna domalim a donja malim prstima. Udiše se polako i duboko.

Četvrtak, dan Jupitera: dobar dan za izučavanje drevnih znanja i maštanje o budućnosti...

Na kraju udisanja zatvaraju se nozdrve i dah se zadržava do 1 ili koliko se već učini prijatno. Nakon toga polako otpustite prste sa lica i polako izdišite. Energija i toplina iz ruku i prstiju stimulišu opuštanje živaca i mišića lica. Fizički, ova praksa pomaže u lečenju bolesti očiju, nosa i grla, a pomaže i kod čestih vrtoglavica. Psihički, balansira unutrašnju i spoljašnju svest. Duhovno smiruje lutanje uma što donosi osećaj jasnoće i unutrašnjeg mira. Ponovite je 3 do 5 puta.

Pranayama u duhu Saturna je samavritti pranayama ili kvadratno disanje. Ovo disanje poboljšava koncentraciju i pomaže meditaciji. Ponovno će napuniti praničnu i psihičku energiju, uključujući i čakre. Izjednačuje tok daha i kada je radite možete zamisliti kvadrat u kojem se dah kreće u smeru kazaljke na satu. Za početak je brojenje daha 4-4-4-4 (udah, zadržavanje, izdah, zadržavanje). Povećajte do 8 vremenom. Fokusirajte se na mentalno ponavljanje "om" tokom svakog brojanja, to pomaže u otkrivanju mentalnih dubina dok će se kasnije "om" povezati s otkucajima srca.

Saturn nas uvodi na unutra i u meditaciju. Odražava disciplinovani um i volju. Jedna od njegovih najznačajnijih kvaliteta je koncentracija, a koncentracija i puna pažnja su put ka meditaciji. Svakako subotu posvetite dužoj meditaciji. Zaboravite na telo i povucite se u svoj mali tajni vrt, malu pećinu vaše duše. Što dublje idete više sreće ćete tamo naći. Saturn vlada konopljom, što je interesantno s obzirom da je konoplja jedna od najkvalitetnijih biljaka a istovremeno jedna od najozloglašenijih. Od nje možete graditi kuću, izrađivati razne materijale i odeću a za zdravlje su konopljino ulje, brašno i semenke jedne od najcenjenijih. Čak su i kozmetički preparati poput krema, balzama, sapuna jedni od najboljih. Sve što imate od konoplje upućuje na dugovečnost.

Sreda, dan Merkura: zašto je najbolja za početak novih poslova...

Saturnovo voće je dunja, povrće blitva a žitarice ječam. Izaberite nešto od toga za subotu i tako ćete lako zadovoljiti Saturna. Drugo bilje kojim Saturn vlada su bršljan, čempres, vrba, bunika, šafran i različak. Saturnov zaštitnik je Gospodin Višnu, onaj koji održava, uspostavlja vrlinu i koji je na samom vrhu hijerarhije univerzuma. Napravite malu i lepu posvetu Višnuu u subotu, prinesite mu cvet, plod ili posvetite hranu. On će vas blagosloviti vrlinama koje u nama razvijaju sreću, moral, čistoću i duhovnost. Zaštitiće vas od negativnosti, posebno vaših prošlih postupaka.

Saturn je često nazivan i "Gospodarom karme". "Seme prošle karme ne može proklijati ako je sprženo na božanskoj vatri mudrosti. Što je čovekova samospoznaja dublja, to on svojim tananim duhovnim vibracijama utiče na celokupni svemir, a sam je manje obuzet pojavnosnim tokom (karmom)" - glasi poruka Svamija P. Joganande.

Izvor: Atma.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj