Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte koja grčka boginja vlada vašim životom: evo kako da se oslobodite arhetipa i poboljšate ljubavni život

Da li ste opsednuti jednim arhetipom grčke bohinje?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Boginje koje se spominju u grčkoj mitologiji, u stvari su arhetipovi kojima se žene nesvesno povinuju u savremenom svetu iako mnoge toga nisu ni svesna. Recimo, mlada devojka može biti opsednuta Afroditom koja je zaljubljive prirode.

Proverite da li imate energiju visokih vibracija: ljudi sa ovakvom energijom privlače obilje, sreću i ljubav

Kada žena ne prepoznaje ovaj arhetip, ona je njime opsednuta. Devojka u ovom slučaju menja partnere, a da uopšte nije svesna da živi mitološke karakteristike Aforidite kojoj je zaljubljivost smisao.

Sa druge strane, postoje i drugačije opsednutosti drugim arhetipovima ženskih boginja. Recimo, Atena koja je danas popularna među ženama, nezavisna je i okrenuta učenju i napredovanju u poslu. Kada je žena opsednuta tim arhetipom onda taj arhetip traži svoje ispunjenje u poslovnom napretku i žena je okrenuta poslovnom svetu. Ako se nalazi u braku, arhetip Atene na prvo mesto stavlja nezavisnost. Reći će muškarcu da mu neće kuvati, brinuti se ili čistiti kuću jer će njen posao imati veću važnost od romantike. Ipak, da bi odnos opstao, ono što se zna iz psihoterapijske prakse, nije dovoljna samo ljubav već i organizacija od koje zavisi veza.

Ukoliko se žena ovde odupre zahtevima Atene koja je povlači u nezavisnost i samoću, onda može održati vezu, ali ako sledi porive svoje boginje, onda će se naći u problemu. Neverovatno je kako ovi arhetipovi preuzimaju vođstvo i kako se malo ko može odupreti arhetipovima jer ih ne prepoznaju pošto negiraju njihovo postojanje, ali time postaju još veći "zavisinici" od njih.

Mistična i drevna muzika iz Jermenije za oslobađanje od briga: ova hipnotišuća melodija čisti energetski tok

Na globalnom planu arhetip žene najviše je bio vidljiv posle Drugog svjetskog rata kada je vladala Demetra. Demetra voli decu i porodicu. Nakon toga, arhetip Atene i Artemide, tj. slobodnih žena je preovladao i sedamdesetih godina imamo mnoštvo slobodnih žena koje završavaju fakultete, postaju poslovne i nezavisne, te poput Artemide zastupaju ženska prava.

Danas je probuđen još jedan arhetip boginje Hestije koja je povučena kontemplativna žena koja se ne ističe i koja ceni mir i prirodu. U poplavi duhovnih pokreta, ovaj arhetip, pored Atene i Artemide koja vlada ženskim pravima postavlja nove standarde i ženu pored nezavisnosti usmerava i prema samospoznaji.

Jasno, Jung je ženske arhetipove koje su okrenute Animusu poput Atene, Artemide ili Hestije tumačio kao opsednutost žene svojim suprotnim polaritetom, dok je psihoterapeutkinja J. S. Bolen okrenuta ovom tumačenju. Ipak, jasno je da to učenje nije dijametralno jer kada se radi o arhtipskoj priči onda je osoba potpuno opsednuta arhetipom na primer Artemide koja se bori za prava žena, ali ujedno aktivira i svoju mušku ili Animus stranu u sebi i na taj način stavlja sa strane svoju žensku stranu koja ukoliko se kasnije ne osvesti, postaje destruktivna.

Ovo je samo jedan mali presek arhetipova, ali može pomoći u ljubavnim problemima, gde možete razmotriti vlastito ponašanje u kojem iako možda ne znate, određeni arhetip vlada vašim emocionalnimponašanjem.

Arhetipovi u sebi imaju mogućnost nadilaženja stanja društvene svesti i razvijanje vlastite individualnosti. Pošto je ona retka, među muškarcima i ženama, kao civilizacija tek trebamo osvestiti kako nam arhetipovi mogu pomoći u sagledavanju problema. To je problem određenog arhetipa ili priče kojom ste momentalno opsednuti. Uprkos uverenju da ste slobodni od njih, vaša ponašanja su potpuno predodređena arhetipom.

Izvor: Vedski jyotish

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj