Badnje veče je hrišćanski praznik koji se obeležava dan pre Božića, a za Badnji dan i Badnje veče praktikuju su različiti običaji, piše Lovesensa.

Mnogi od ovih običaja su paganski i imaju korene u slovenskojmitologiji, ali su im pripisani određeni hrišćanski simboli. Na Badnje veče u dom se unosi badnjak, odnosno grana hrasta, jer se veruje da su mudraci, koji su prvi saznali za rođenje IsusaHrista, nosili grane badnjaka kako bi naložili vatru i zagrejali ga. Takođe, u dom se unosi slama kao simbol mesta Hristovog rođenja.

Međutim, pored brojnih običaja i rituala, na ovaj praznik postoji jedna važna zapovest, važnija od skoro svakog običaja. Kako bismo sačuvali duh praznika i u novoj godini vratili mir i životnu harmoniju, važno je da se na Badnje veče pomirimo sa ljudima sa kojima smo narušili odnose i vratimo ono što smo od nekoga pozajmili.

Praštanje je jedna od najvećih hrišćanskih vrlina. Zato je važno da na Badnje veče iskreno oprostite ljudima u svom okruženju i započnete mirne i stabilne odnose, pune ljubavi i zahvalnosti. Na taj način mnoge greške ćete lakše i sebi oprostiti i uspećete da vratite svetlost u svoju dušu.

Pored oproštaja važna je i zahvalnost. Zahvalite se svim dragim ljudima na svemu što su za vas učinili, zahvalite se Bogu na svakom iskustvu, lepoti i srećnim trenucima, budite spremni da očistite svoje srce.

Veruje se da onako kako se osećamo na Božić da će nas takva energija pratiti cele godine. Potrudite se da praznike sačekate u miru i ljubavi i u novu godinu uđite očišćeni od negativnosti i loših osećanja.

Neka vas na životnom putu prati najlepša svetlost!

Izvor: Lovesensa