Sretenje je važan praznik za sve pravoslave hrišćane i proslavlja se 15. februara svake godine, piše Lovesensa. Ovaj praznik simbolizuje susret živog Boga sa ljudima, a na ovaj dan se praktikuju određeni običaji i rituali za sreću i mir.

Sretenje se slavi 40 dana nakon Božića i obeležava se dan kada je starac Sveti Simeon Bogonosac uzeo u naručje IsusaHrista i posvedočio da je za njega on jedini pravi spasitelj.

Jedan od običaja na Sretenje jeste da se pale sveće i veruje se da plamen sveće ima čarobnu moć i štiti dom od nesreće i negativne energije.

Takođe, veruje se da će usamljene duše na ovaj dan sresti osobu koja moža biti njihova potencijalna srodna duša. Zato pazite, jer znakovi su svuda oko nas i pokazuju nam pravi put do sreće, samo ako istinski verujete.

Neka u vašoj duši bude svetla energija.

Izvor: Lovesensa

Danas je Sretenje - jedan ritual ima čarobnu moć: evo šta treba da uradite na ovaj praznik
Foto: Shutterstock procitajte-jos5

Ritual koji svakog dana ispunjava želje: evo kako da ostvarite ono što želite da postignete

Dobro osmišljen ritual može blagotvorno da deluje na vaše telo, emocije, finansijsko stanje, produktivnost, odnose... Da biste osmislili i pridržavali se rituala koji vam je u određenom periodu potreban, poslušajte neke od saveta Luke Škrinjarića, magistra psihologije:

21 dan radite ovo i život će početi da se manja: ritual od 3 minuta ostvaruje čuda

Odlučite šta želite da postignete svojim ritualom pitajući se: „Do kojih mi je stvari u životu zbilja stalo i kako s njima mogu dublje da se povežem da bih ostvario veće dobrobiti?“ To može da bude bilo šta, na primer, da li želite tokom dana da obnovite kreativne sokove ili uveče da osigurate čvrst, obnavljajuć san. Možda već radite na tome pa je dovoljno da samo „prekrojite“ jedan od postojećih zadataka ili neku od navika pa da dobijete svoj ritual. Koji god odaberete, ne zaboravite da mu date svoj lični pečat.

Razmislite u kom delu dana možete da odvojite 10 – 15 minuta i kada se osećate dovoljno produktivno i motivisano da biste napravili nešto za sebe – da li je to jutro, sredina dana ili veče. Mozak povezuje određeno mesto uz određenu radnju pa shodno tome i emociju. Pronađite kutak za sebe, a mozak će da učini ostalo tako što će početi da povezuje to mesto s vašim ritualom.

10 stvari koje uspešni ljudi rade svakog jutra: napredovaćete ako ovako započnete dan

To može da bude beležnica u koju upisujete zahvalnosti na kraju dana pa je uvek držite na noćnom ormarčiću, ili kratka motivaciona rečenica zalepljena na ogledalo da vas podseća na pridržavanje rituala koji ste odabrali. Za svaku promenu koju želite da unesete u svoj život potrebno je vreme, pa tako i za ritual. Ne gubite nadu jer ništa se ne postiže preko noći, a kamoli promena. Pridržavajte se svog rituala u veri da ste napravili barem prvi korak za sebe.

Izvor: Lovesensa